Dat kan alleen in Rotterdam!

Een opwindend nieuw klassiek seizoen staat voor de deur

De Doelen opent komend seizoen haar deuren voor zowel internationaal als lokaal toptalent, waarbij de volledige breedte van klassiek voorbijkomt. Verwacht zowel grote gevestigde namen als aanstormend talent en internationale topensembles vanuit alle genres, van barok tot hedendaags.  

Te beginnen met drie internationale orkesten, waaronder het Hong Kong Philharmonic onder leiding van Jaap van Zweden en Alexandre Kantorow op piano spelen Rachmaninoff en Mahler. De legendarische pianist Mitsuko Uchida leidt vanaf haar vleugel het Mahler Chamber Orchestra door twee grote Mozart pianoconcerten. En Academy of St Martin in the Fields speelt met de jonge wereldster Beatrice Rana Mozart en Beethoven.

Beleef nog meer internationale wereldtop met Il Giardino Armonico, een van de beste barok-orkesten ter wereld met de charismatische wereldster Avi Avital op mandoline en de flairvolle dirigent/ fluitist Giovanni Antonini. Een van de beste a capella koren, The Sixteen, komt naar de Doelen met een kerstprogramma.  

Echt Rotterdams 
De serie Echt Rotterdams is een bundeling van lokale makers, componisten en ensembles die recht doet aan de dynamische stad. We kijken uit naar de Rotterdamse componist en gitarist Aart Strootman die de laatst geschreven woorden van de vorig jaar overleden tekstdichter en zanger Jan Rot tot requiem heeft gevormd. Rot wordt geroemd om zijn bijzondere vertalingen van zowel pop als klassieke werken. 
En ook een concert van het DoelenEnsemble met De Hef als inspiratie. De 95-jarige brug werd in 2022 wereldnieuws toen het gerucht ging dat de brug gedeeltelijk ontmanteld zou worden om een gigantisch jacht doorgang te geven naar de Eemhaven. Het jacht bleek aan een van de rijkste mannen ter wereld te behoren: Amazon-oprichter Jeff Bezos.

 

Alleen in de Doelen 
Voor een aantal makers en solisten biedt de Doelen, in veel gevallen als enige in Nederland in dit seizoen, bewust een podium: Bas-bariton en opkomend fenomeen Davóne Tines geeft voor het eerst in Nederland zijn grensverleggend solo-recital Mass, terwijl Chineke! Orchestra-trompettist Aaron Akugbo met Connaught Brass nieuw leven blaast in de zeldzame ensemblevorm koperkwintet.  

De twee jonge piano-sterren Samson Tsoy en Pavel Kolesnikov spelen op één piano Schuberts Fantasie en Stravinsky’s Sacre en wereldsterren Sol Gabetta en Bertrand Chamayou vormen een perfect duo voor een recital rondom Mendelssohn.  De nieuwe hippe Franse klavecimbel-ster Jean Rondeau geeft barok een coole twist met zijn bijzondere solo-recital.  

Het programma Umva! van de Rwandees/Belgische Aurélie Nyirabikali Lierman breekt de grenzen tussen radiokunst en storytelling open, door middel van muziek, geluidseffecten, Afrique Concrète en electronica (en niet te vergeten koptelefoons!).  
De veelzijdige producer Jameszoo heeft een algoritmisch muzikaal brein ontwikkeld dat een piano bespeelt. Deze piano reageert live op Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag, die in één groot ensemble samenkomen. Dirigent en maker Manoj Kamps, die eerder spraakmakende opera’s maakte, dirigeert komend seizoen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw in de Doelen. 

Tot slot is er ook aandacht voor talent van eigen bodem met de nieuwe generatie Nederlandse sterren Noa Wildschut en Thomas Beijer. Cellist Ella van Poucke speelt drie Bach-suites, terwijl haar broer, pianist Nicolas van Poucke, met bariton Michael Wilmering Schumanns Dichterliebe en Kreisleriana ten gehore brengt. 

Dit is nog niet alles: later in het seizoen maken we het programma bekend voor ROAM en Het Nieuwe Nu YOUNG, onze nieuw ontwikkelde programma-formats voor grensverleggende klassieke makers, internationaal top-niveau en jonge talentvolle (lokale) makers. 

Directeur Janneke Staarink: “Podium voor de grote internationale top én lokaal experiment, dat is écht de Doelen en daarmee zijn we onderscheidend. Het is bovendien gelukt om een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten te vinden en een afspiegeling van de stad te maken. Daar zijn we trots op. Het resultaat is een sprankelend en uitgebalanceerd seizoen met een uitzonderlijk breed aanbod, waarin voor iedereen veel te (her)ontdekken valt.”

Start kaartverkoop  

De kaartverkoop van het nieuwe muzikale seizoen in de Doelen is gestart. Bekijk het volledige programma op dedoelen.nl. 30 jaar of jonger? Bezoek een concert voor slechts tien euro!  

of 4