De kick van de Doelen begint aan de straatkant!

de Doelen laat met de nieuwe studio’s de begane grond weer swingen en maakt de plek onderdeel van de dynamische culturele hot spot de Open Doelen

De studio’s, die lopen vanaf hoek Kruisplein-Schouwburgplein tot en met de Karel Doormanstraat-Kruisstraat, worden mede dankzij de Gemeente Rotterdam en Stichting Droom en Daad met veel energie nieuw leven ingeblazen. Er worden in de plint onder meer een Kids Corner, een restaurant, een media- en podcaststudio, een stadslab en een art gallery gerealiseerd. Terwijl de Doelen Studio, ook wel bekend als ‘het eigenwijze zusje van de Doelen’, naar hoek Kruisplein/Schouwburgplein verhuist.

In beweging

Oplettende Rotterdammers zal het niet zijn ontgaan: de Doelen is volop in beweging. Niet alleen programmatisch en in de restyling van het interieur maar ook bouwtechnisch. Maandenlang is een grote ploeg vaklui bezig geweest met het verbeteren van geluid- en lichtinstallaties en het vernieuwen van de interne luchtbehandeling van de verschillende zalen. Er zijn 600 prachtige nieuwe stoelen in de opgeknapte Jurriaanse zaal geplaatst en voorts zijn een viertal topstukken uit de indrukwekkende wederopbouw kunstcollectie vakkundig gerestaureerd en is er een blauwgroen dak ontwikkeld. 

Open Doelen

Maar er is nog veel meer aan de hand. En dat kan iedere voorbijganger zien, want het slopen en bouwen is de laatste tijd verplaatst naar de straatkanten van het gebouw. Er zijn muren doorgebroken, bars geïnstalleerd, elektra opnieuw aangelegd, nieuwe wc-blokken geplaatst. En niet te vergeten plannen gesmeed. Heel veel plannen.

Zo gaan in de zeer nabije toekomst onder de noemer Open Doelen de deuren van de plint én de hal dagelijks open voor bezoekers, of er nu concerten zijn of niet. De hernieuwde Open Doelen wordt weer zoals de architecten Kraaijvanger het ooit bedoeld hebben: de Doelen als een dynamische en open plek waar van alles valt te beleven, een ontmoetingsplek voor alle Rotterdammers.

Partners

Dit alles is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun en inzet van de afdeling Vastgoed en de afdeling Cultuur van de Gemeente Rotterdam en Stichting Droom en Daad. Dankzij hen en de enorme inzet van Team Doelen kan de Open Doelen gerealiseerd worden. En worden er zodoende plekken gecreëerd voor een aantal belangrijke partners uit de Rotterdamse cultureel-maatschappelijke sector en onderwijs.

Iedere Studio krijgt een eigen gezicht en programma. Zo werkt de Doelen hierin al samen met partners als Zadkine- en Albeda College, Codarts Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, de Rabobank, Centrum Beeldende Kunst (CBK), Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) en Future Project. 

Zeven nieuwe studio’s

Er worden welgeteld zeven nieuwe studio’s in de plint gerealiseerd. Tussen mei en oktober zullen deze stapsgewijs opengaan. De eersten op het lijstje die hun deuren openen zijn Studio 1 en 2, waarvan nummer 1, de Doelen Studio, gelegen aan het Kruisplein, zich met een gratis muziekprogrammering vooral richt op jongeren. Het zal de sfeer van de voormalige Doelen Studio gaan evenaren.

Studio 2, aan het Schouwburgplein, krijgt de naam de Doelen Art; een expositieruimte in samenwerking met CBK Rotterdam, met maandelijkse art expo’s en -events. De beide ruimtes gaan begin en eind mei open.

Een derde plek in het rijtje, Studio 3, is de Doelen Keuken, een opleidingskeuken en restaurant in samenwerking met het Zadkine College. Het wordt een leer- en werkplek voor meer dan een dozijn studenten. En de talrijke fans van de Syrische keuken van Maher al Sabbagh kunnen gerust zijn, ook onze populaire top chef keert terug in de Doelen op die plek. Na de zomervakantie gaat het restaurant aan het Schouwburgplein open.

Kids Corner

Aan de kant van de Karel Doormanstraat komt in Studio 5 de Doelen Kids Corner. Hier zet de Doelen haar eigen Doelen Kids programma voort. In de SKVR heeft de Doelen een pracht partner gevonden die ook intensief aan de slag gaat in deze studio en daar Rotterdamse kinderen van alles laat leren over muziek en dans. Workshops en muziek- en danslessen staan op het SKVR-programma, geschikt voor peuters tot en met pubers.

Stadslab

De twee studio’s naast de Kids Corner, ook aan de Karel Doormanstraat, studio 6 en 7, zijn gereserveerd voor de Doelen Media en de Doelen Radio. Terwijl Studio 8 de Doelen Stadslab, ook op dat rijtje, een plek wordt voor dialoog, dit in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, Zadkine- en Albeda College, Codarts, de Rabobank en Future Project.

Directeur Janneke Staarink: ”De verbouwing gaat nu echt razendsnel. Het mooie is dat we zoveel mogelijk materialen uit de Doelen hergebruiken voor de inrichting van de verschillende studio’s. De nieuwe partnerships en het openbreken van de hele begane grond van het gebouw betekent heel veel nieuwe energie en reuring. De kick van de Doelen begint al aan de straatkant. Open Doelen wordt een plek waar je nooit meer weg wilt.”

Opening Studio’s

De openingen van de studio’s volgen elkaar razendsnel op. Studio 1 en 8 draaien al op volle toeren. Studio 2 opent eind deze maand en de rest volgt in september na de zomervakantie. 

De Rotterdamse wethouder van onderwijs, cultuur en tourisme Said Kasmi: “Cultuur heeft een verbindende kracht en deze mooie ontwikkeling maakt dat tastbaar. Heel mooi dat er zoveel vierkante meters zijn vrijgemaakt en de Doelen deze vanaf de straat een zichtbare culturele invulling geeft. En ook veelal gecombineerd met een maatschappelijke kant, bijvoorbeeld gericht op jongeren en op leren. De Doelen staat letterlijk en figuurlijk midden in de stad. Rotterdam gaat hier veel plezier aan beleven!”

 

Studio 1 de Doelen Studio – 1 mei

Studio 2 de Doelen Art – 30 mei

Studio 3 de Doelen Keuken – medio september

Studio 5 de Doelen Kids’ Corner – medio september

Studio 6 de Doelen Media – medio september

Studio 7 de Doelen Radio – medio september

Studio 8 de Doelen Stadslab – is geopend

of 4