Matteo Myderwyk

A Brief Nostalgia
 • za 7 okt ’23
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  eind
  21:45
  Eduard Flipse Zaal

Muziek zonder vooraf gemaakte afspraken

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde Matteo Myderwyk vooral om muziek van zijn helden Bach en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien: zo belandde hij in de wondere wereld van de free-jazz. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt.

In zijn eigen studio nam hij verschillende albums op met zeer beperkte apparatuur: vaak niet meer dan een piano en een synthesizer. Vorige zomer verruilde Matteo de stad voor de natuur. Hij verhuisde naar de rand van de Veluwe, waar hij zo het groen in kan lopen. Kort hierna maakte hij Veluwe Suite, acht dromerige liedjes, als een soort intermezzo tussen verlangen (Notes of Longing) en nostalgie (A Brief Nostalgia).

Zijn muziek evolueert constant en zijn liveshows zijn zeer gevarieerd. Vaak genoeg breekt hij met de traditionele wetten door voortdurend te improviseren met keuzes van instrumenten en zo verschijnt hij met een arsenaal aan synthesizers, beatmachines en orgels op evenzoveel verschillende podia. Van een festival, naar een club, een kerk of concertzaal.

A Brief Nostalgia is het nieuwe album van Matteo Myderwyk uitgebracht op het gerenommeerde Warner Classics, twee jaar na het succesvol ontvangen Notes of Longing. De nieuwe plaat bestaat uit twaalf tracks gecomponeerd voor diverse piano's, harmonium, orgel, kerkorgel, synthesizers en drumcomputers.