Jozef van Wissem

Livescoring Nosferatu
  • do 21 nov ’24
    20:30
    Eduard Flipse Zaal (zitplaatsen met vrije stoelkeuze)
  • Exclusief servicekosten: €3,75 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

"Het is als een onderdeel van mijn lichaam," zegt Jozef Van Wissem over de relatie die hij heeft met zijn gekozen instrument, de luit. "De complexiteit ervan is wat me op de been houdt omdat je altijd iets nieuws kunt vinden."

Het vermogen om er steeds iets anders uit te halen en nieuw terrein te verkennen is duidelijk te horen in de uitgebreide oude catalogus van Wissem en tot aan zijn laatste album, The Night Dwells in the Day. In de loop der jaren heeft hij talloze soloalbums uitgebracht die in de dubbele cijfers lopen, er waren samenwerkingen met Jim Jarmusch en Tilda Swinton, bekroonde soundtracks voor computerspellen en bekroonde filmsoundtracks, van Jarmusch' Only Lovers Left Alive tot Pierre Cretons film A Prince uit 2023.

Sinds Van Wissem in de jaren negentig in New York luit studeerde bij Patrick O'Brien, heeft hij werken gecreëerd die net zo geworteld zijn in klassieke renaissance- en barokvormen van luitmuziek als in hedendaagse geluiden zoals drones, elektronica en veldopnames. Voeg daarbij enkele van zijn vormende invloeden uit de no wave en industriële scènes, naast een toegewijde benadering van minimalisme en dit heeft ertoe geleid dat Wissem onderscheidend en uniek werk produceert waarvan het geluid vaak een huwelijk is van tegenstellingen; meditatief en intens, vooruitstrevend maar met een gevoel voor het geheimzinnige. The Quietus noemde hem "waarschijnlijk de beroemdste luitspeler ter wereld".

De tekst van het laatste nummer van het album, "The Day of the Lord", is gebaseerd op een oud zangboek dat hij vond. Terwijl de stem van Van Wissem buldert over "duisternis en dood" met de luit opgesloten in een pulserende groove naast looping elektronica, creëert het een versterkt gevoel van dingen die tot een einde komen - de eigen afsluitende vervoering van het album. Hoewel het voorlopig slechts een einde is, want Van Wissems plannen om meer uit zijn geliefde instrument te halen blijven overvloedig - oneindig zelfs, zoals hij verkondigt: "de luit is eeuwig."