Masters of Anatolia: Ayfer Vardar & Feryal Öney

Vrouwelijke Troubadours
  • wo 27 nov ’24
    20:30
    Jurriaanse Zaal
  • Exclusief servicekosten: €3,75 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

Troubadour-vrouwen Feryal Öney en Ayfer Vardar uit Turkije hebben de handen ineengeslagen en steken traditioneel Turks repertoire in een modern jasje. Komende november komen ze naar Nederland met het project ‘Vrouwelijke Troubadours’ als onderdeel van het nieuwe seizoen van serie ‘Masters of Anatolia’. Ayfer Vardar vertegenwoordigt de jongste generatie traditionele Turkse sterren, Feryal Öney zit daar net een halve generatie voor, en samen bestrijken ze een breed publiek door alle generaties heen. 
 
De makers gingen voor inspiratie niet alleen terug naar de hoogtijdagen van de Ottomaanse cultuur. Vrouwen maakten toen zowel in de hoogste kringen als op de kleinste dorpjes geregeld muziek met elkaar, muziek voor bruiloften en partijen.  
Maar ook toen was dit alles niet nieuw.  In de oudheid waren zoals we op in Turkije gevonden vazen kunnen zien vrouwen al volop betrokken bij het muziekleven, en de invloeden sijpelen na duizenden jaren nog door in de muziek van Anatolië.  
 
Maar Feryal Öney en Ayfer Vardar verwerken ook modernere invloeden in hun muziek.  
In hun jonge jaren luisterden ze thuis naar platen en cassettes van hun ouders met Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Davud Sulari, Neşet Ertaş, Aşık Gülabi en Aşık Veysel.. Allemaal mannen, maar ze wierpen zich vervolgens ook op vrouwelijke heldinnen als Sakine Bacı, Fatma Kamile, Seher Abdal, Güzide Ana, Şah Turna, terwijl ze ook het feministische pionierswerk van Sezen Aksu als voorbeeld noemen. Zo is er nauwelijks een beter bewijs denkbaar van de vitaliteit en diversiteit tot op de dag van vandaag van de Anatolische muziek.