over ons

Midden in het centrum van Rotterdam, op een steenworp afstand van Rotterdam CS, het Oude Westen en de Lijnbaan staat de Doelen, een van de meest iconische gebouwen van de stad. De Doelen is al meer dan een halve eeuw een iconisch concertgebouw, poppodium, festivalhart, congresgebouw en feestlocatie voor alle Rotterdammers en daarbuiten. 

In programma, partners, personeel en in ons publiek streven wij naar een diversiteit die een juiste afspiegeling is van de wereld om ons heen. 

concerten en evenementen

In de Doelen vinden jaarlijks bijna vijfhonderd concerten en evenementen plaatst, waar 400.000 bezoekers op af komen. We programmeren en ontwikkelen innovatieve concertprogramma's met spraakmakende makers en gezelschappen. Binnen alle muziekgenres zoeken we vernieuwing: van klassiek tot pop, van jazz tot reggae en van traditioneel tot hiphop. Ons toekomstsperspectief is helder: een levend instituut dat meer dan ooit de verbinding met de stad en haar bewoners legt en een ontmoetingsplaats is voor jong en oud. Bekijk de agenda voor alle culturele events!

congressen en conferenties

Naast concerten en evenementen zijn wij ook een state-of-the-art congrescentrum. Door deze combinatie van twee verschillende functies zijn wij de grootste van Nederland.

We organiseren samen met partners, relaties en klanten beurzen en congressen van 100 tot 3000 deelnemers. Van filmfestivals en tech events tot medische congressen en lezingen voor duurzaamheidsinitiatieven. Van lokaal tot internationaal. Zolang het past bij wie wij zijn en waar wij voor staan zijn de mogelijkheden eindeloos!

geschiedenis

De Doelen is een Rotterdams icoon met een geschiedenis die teruggaat tot maar liefst 1622, als ‘St. Joris Doele' de sociëteit van het gilde van de voetboogschutters was. Toen na 1680 regelmatig door een orkest van stadsmuzikanten concerten werden gegeven in 'De Doele' aan het Haagscheveer, vlakbij de Delftsche Poort. Vanaf 1697 kreeg 'de Doele' toestemming van het stadsbestuur om openbare concerten te geven, zolang de concerten "geschiede zonder de minste aanstotelijkheid off eenige drank zal mogen genuttigd werden".

In 1844 werd de 'Groote Doelezaal' aan de Coolsingel geopend ter vervanging van 'De Doele' aan het Haagscheveer. Na een kleine honderd jaar gebruik als concertgebouw en voor feesten, moest deze zaal wegens bouwvalligheid in 1930 worden gesloten. 

De nieuwe Doelenzaal die in 1934 in gebruik werd genomen, werd in mei 1940 bij het bombardement van Rotterdam verwoest. Het bombardement van mei 1940 vernietigde niet alleen de historische kern van Rotterdam, maar ook een bloeiend, veelzijdig en internationaal muziekleven. 

Een belangrijke mijlpijl in de geschiedenis van de Doelen vond plaats op 18 mei 1966, tijdens de jaarlijkse viering van Opbouwdag. De officiële opening van de Doelen aan het Schouwburgplein, een cultureel monument van de Rotterdamse Kraaijevanger architects. De dag van de opening van een cultuurpaleis als de Doelen werd gevoeld als een bekroning van de wederopbouw. Meer over de geschiedenis van de Doelen lezen?

meer informatie