Christopher Paul Stelling

Forgotten But Not Gone & Few and Far Between
  • zo 20 okt ’24
    20:30
    Eduard Flipse Zaal (alleen staanplaatsen)
  • Exclusief servicekosten: €3,75 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

Forgotten But Not Gone & Few and Far Between is de nieuwe dubbel LP van songwriter Christopher Paul Stelling. Geschreven en zelf geproduceerd thuis in de nasleep van een pijnlijke scheiding van zijn partner van 13 jaar, beschrijft Stelling het album meer als een levenswerk. "Ik heb getwijfeld om er veel over te praten, maar hoe meer ik dat langzaam doe - hoe meer ik merk hoezeer het onderwerp - en gewoon de algemene situatie zelf - zo toegankelijk en zo bekend is voor zovelen. Tot dit punt had ik geluk gehad in de liefde. Onlangs speelde ik voor het eerst een set van deze nummers live, en binnen de eerste minuut van het eerste nummer huilden 4 mensen. Het was een openbaring voor mij als schrijver en performer om mijn publiek op deze nieuwe plek te ontmoeten, op de bodem van de afgrond, en dan onze geesten weer op te bouwen in de loop van de show. Ik heb nog nooit op deze manier over liefde, verlies of verdriet geschreven, vooral omdat ik het nog niet eerder had meegemaakt. Dit is het album dat ik nooit had willen maken, maar hier zijn we dan, hier ben ik. Ik weet niet waar ik nu zou zijn zonder mijn vak, misschien was ik hier wel helemaal niet, en ik ben er dankbaar voor en voel me er nederig door."

Dit nieuwe album is in feite meer 2 LP's, dan een typisch "lang" album zoals Stelling het heeft opgevat. "Ik had gewoon zoveel in me en de tijd drong, ik kon niet te veel water onder de spreekwoordelijke brug door laten lopen voordat ik deze nummers uitbracht." Deze 20 nieuwe nummers vormen een keerpunt voor Stelling, een artiest die in het verleden gewaardeerd werd om zijn kwetsbaarheid, maar die nu de fijne kneepjes van het huwelijk, scheiding, verlangen, verdriet en vooral wederopbouw onderzoekt.

De plaat werd door Stelling thuis geschreven en opgenomen, waar hij voor het eerst in zijn leven helemaal alleen woonde. "Alleen zijn houdt je eerlijk - dat of het maakt je gek." Stelling had zich op zijn vorige album "Forgiving It All" al verdiept in zelf opnemen en produceren, maar in tegenstelling tot die plaat, die live werd opgenomen met alleen hemzelf en zijn gitaar, laat Forgotten But Not Gone(...) zien dat Stelling alle instrumenten arrangeert en bespeelt, soms als een volledige rockband, soms een rustige folkrock ballade, soms een razend koor van feedback en drone. "Ik kan niet zeggen dat het mijn bedoeling was dat het zo gevarieerd zou zijn, maar ik denk dat de plaat op zijn manier alle stadia van verdriet en verlangen, wanhoop en hoop weergeeft die natuurlijk gepaard gaan met zo'n levensgebeurtenis. Ik ben trots op wat ik hier gemaakt heb, en ik kan alleen maar hopen dat het op de een of andere manier de juiste mensen zal vinden die op zoek zijn naar iets dat hen helpt om door zoiets heen te komen als wat ik heb meegemaakt, iets dat helpt om een gebroken hart te helen.

''Christoper Paul Stelling, songwriter uit Atlanta, Georgia, heeft tot nu toe 7 albums uitgebracht en duizenden concerten gegeven in de VS en de EU. In de afgelopen tien jaar heeft Stelling getoerd als headliner en als support voor Son Little, Mavis Staples, The Devil Makes Three, Ben Harper en vele anderen. Stelling bracht een trio albums uit voor indiefavoriet Anti-records (Tom Waits, Merle Haggard, Niko Case) en trad meerdere malen op tijdens het Newport Folk Festival en CBS Saturday Morning. Stelling staat bekend om zijn ingewikkelde finger-style gitaar en beproefde vocale prestaties.''