Burners

Nieuwe korte film ‘Burners’ werpt licht op illegale migratie en dromen van jongeren
 • vr 29 mrt ’24
  deuren open
  16:45
  start
  18:00
  eind
  21:00
  Jurriaanse Zaal

Nizar El Manouzi en de New Producers Academy (NPA) presenteren met trots de korte film: ‘Burners’. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Younes, ooit Afrikaans kampioen triathlon. ‘Burners’ biedt een indringende kijk op illegale migratie en de strijd van jongeren die dromen van een betere toekomst buiten hun geboorteland.

De film volgt een dag uit het leven van Mustafa, een voormalige hardloopkampioen, die zijn weg in Europa zoekt in de hoop op een beter leven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze jonge Reda die net als hijzelf vastberaden is om zijn droom te verwezenlijken. Samen worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van illegale migratie en de obstakels die ze moeten overwinnen om hun doelen te bereiken.

‘Burners’ is niet alleen een verhaal van strijd en doorzettingsvermogen, maar ook een oproep om aandacht te vestigen op de uitdagingen waarmee deze jongeren worden geconfronteerd. In het bijzonder richt de film zich op de ervaringen van ‘burners’ uit Marokko, die een veiligere en welvarendere toekomst zoeken in Europa. Uit angst om teruggestuurd te worden naar land van herkomst, verbranden zij hun paspoorten.

Burners Impact Programma 
Naast de film Burners, lanceert Nizar El Manouzi vanaf juni ook het Burners Impact programma. Geïnspireerd door het verhaal van zijn neef is dit programma bedoeld voor jongeren in Nederland die dromen hebben die groter zijn dan de plek waar ze geboren zijn. Door middel van storytelling, mentoring, workshops en ondersteuning wil het programma deze jongeren helpen bij het ontdekken en realiseren van hun potentieel, net zoals Nizar El Manouzi zijn dromen nastreeft.  
 
Nizar El Manouzi zegt hierover: “Met ‘Burners’ wil ik niet alleen een verhaal vertellen, maar ook een gesprek op gang brengen en jongeren inspireren om hun dromen na te jagen, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen. Het Burners Impact Programma is mijn manier om een blijvende impact te maken en jongeren te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun doelen.” 
 
Op vrijdag 29 maart is er een eerste viewing in De Doelen in Rotterdam, waarna ‘Burners’ vertoond zal worden op verschillende filmfestivals. Na afloop volgt er een gesprek met castleden. 

programma

Het programma van de avond met voorzitter: Nadia Moussaid 

 • Muziekperformance Amsterdams Andalusisch Orkest 
 • Interactief gesprek Burner, hulpverlener, Politicus en schrijver
 • Muziekperformance Amsterdam Andalusisch orkest. 
 • Viewing van korte film “Burners” 
 • Nagesprek over “Burners” met cast 
 • Afsluitend woord
 • Iftar