William Basinski

Cult held bekend van o.a. Disintegration loops en Water Music II komt voor exlusieve show naar NL
 • wo 24 apr ’24
  deuren open
  20:30
  start
  21:30
  eind
  22:30
  Willem Burger Zaal

William Basinski betovert wereldwijd harten met analoge tape loops en verouderde technologie. Zijn live concerten zijn een symfonie die de vluchtige schoonheid van het leven en de mysterie van de tijd verkent.

Basinski is een klassiek geschoolde muzikant en componist die al meer dan 30 jaar experimentele media gebruikt in New York en recentelijk in Californië. Met behulp van verouderde technologie en analoge tape loops verkennen de beklemmende en melancholische soundscapes de tijdelijke aard van het leven, en weerklinken de nagalm van het geheugen en het mysterie van de tijd. Zijn epische 4-disc meesterwerk ‘’The Disintegration Loops’’ ontving internationale lovende kritieken en werd door Pitchfork Media gekozen tot een van de top 50 albums van 2004. 

Installaties en films gemaakt in samenwerking met kunstenaar-filmmaker James Elaine zijn internationaal gepresenteerd op festivals en in musea, en zijn concerten worden over de hele wereld gegeven voor uitverkochte zalen. Basinski werd door muziekdirecteur Antony Hegarty gekozen om muziek te creëren voor de Robert Wilson-opera ‘’The Life and Death of Marina Abramovic’’, die in juli 2011 in wereldpremière ging op het Manchester International Festival in coproductie met het Holland Festival waar het in 2012 te zien was. 

Orkestrale transcripties van The Disintegration Loops door Maxim Moston zijn uitgevoerd in The Metropolitan Museum of Art, Holland Festival, Queen Elizabeth Hall en La Batie Festival in Genève, Zwitserland, Dark Mofo Festival in Hobart Tasmania en het Pitchfork Midwinter Festival met het Chicago Philharmonic.