Eindeloos India - Double Bill: Hindoestaans Herdenkingsfestival

Nirali Kartik & Ensemble, Prewien Pandohi-Mishre & Ensemble & Randprogramma met Lezingen en Workshops
 • za 28 okt ’23
  deuren open
  15:30
  start
  17:00
  eind
  21:00
  Willem Burger Zaal

Ervaar de rijkdom en inclusiviteit van de Indiase muziek in Rotterdam

Deze avond bestaat uit twee concerten. 

Anantha – Eternal Change

Prewien Pandohi-Mishre & Ensemble

Het verhaal van de evolutie wordt muzikaal verteld door Prewien Pandohi-Mishre en zijn ensemble. Groei, ontwikkeling, zintuiglijke vervulling, verval, contemplatie en bevrijding zijn de thema's die op een muzikale manier worden geïnterpreteerd. Oude Indiase melodieën worden verrijkt met moderne instrumenten om de verschillende emoties van het thema te kleuren.

Centraal staan de Indiase klassieke- en Surinaams Hindoestaanse muziek, het erfgoed van de in Suriname geboren Prewien. Het traditionele instrumentarium wordt uitgebreid met Westerse instrumenten zoals de  akoestisch gitaar en contrabas. De arrangementen zijn verrijkt met aanverwante muziekstijlen zoals jazz & blues, stromend als water dat de verschillende stijlen met elkaar verbindt. 

Daarbij maakt Prewien optimaal gebruik van de verschillende muzikale tradities die van ver over het water naar de stad Rotterdam zijn gereisd en hier een plek hebben gevonden. Deze stijlen evolueren snel en reiken elkaar de hand om spannende nieuwe vormen te creëren. 

Ervaar de rijkdom en inclusiviteit van de Indiase muziek in Rotterdam en de relevantie ervan voor de thema's en uitdagingen die ons bezighouden in de moderne wereld van vandaag. 

Over de artiest

Zanger en componist Prewien Pandohi-Mishre is gespecialiseerd in de Noord-Indiase klassieke- en devotionele muziek uit Suriname en India. Regelmatig combineert hij Rāga-muziek met moderne muziekstijlen. In 2019 heeft hij zijn Master in Indiase zang  afgerond bij muziekinstituut CODARTS. Om de traditionele Indiase muziektraditie in leven te houden heeft hij Muziekschool Rasique opgericht en geeft zangles aan de SKVR in Rotterdam.

Prewien heeft samengewerkt met internationale artiesten zoals Vasuda Sharma en Nirali Kartik. Recente optredens in de Nederlandse theaters zijn o.a. de concertreeks Rāga Vani, Sacred Songs Festival en Festival Muses of Mindfulness in de Doelen. In 2019 was hij te zien bij het VPRO programma ‘Vrije Geluiden’ en in 2020 volgde een portret in het NTR programma ‘Iedereen Verlicht’.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Homecoming

Nirali Kartik & Ensemble

De gezichten waar we van houden. De bezienswaardigheden en geuren die we opsnuiven. En de liedjes die we horen. Ze worden allemaal ons "thuis". Naar verre landen nemen we onze geliefden mee. De bezienswaardigheden en geuren worden een dierbare herinnering.  

Maar de geluiden en liedjes?  

Die reizen met ons mee, waar we ook naartoe gaan.  

The Homecoming brengt je de liederen van India - van de ghats van Varanasi tot de toewijding van Meera; van de grootsheid van Khayal tot de romantiek van Thumris.  

Met deze liederen brengen de Doelen en DesiYUP je terug naar het huis van onze voorouders onder leiding van een van de meest vooraanstaande Hindoestaanse zangers, Nirali Kartik. Het maakt niet uit waar ons thuis is in de wereld; we zullen altijd ons thuis hebben in deze klanken en liederen.

Over de artiest

Nirali Kartik is een volleerd Indiase klassieke zangeres. Ze heeft heeft haar sporen verdiend in de muziekwereld met haar betoverende stem en diepgaande kennis van de rijke tradities van de Indiase klassieke muziek, waaronder Khayal, Drupad, Thumri en heilige liederen. 

Ze heeft opgetreden op prestigieuze podia en muziekfestivals over de hele wereld en betoverde het publiek met haar sublieme stem en boeiende podiumprésence. 

Ze is zangeres, componiste, schrijfster en docente. Ze is ook de huidige wereldwijde merkambassadeur van Unilever Taj Mahal Tea, die eerder werd vertegenwoordigd door Ustad Zakir Hussain. Nirali ontving de Shrestha Sadhak Award van Gujrat Sangeet Natak Academy en de Guru Gangadhar Pradhan Award en kan naadloos switchen tussen genres. Dat spreekt boekdelen over haar veelzijdigheid.

 

programma

Programma Eindeloos India
Ervaar twee concerten, drie inspiratiesessies, ontmoet de artiesten en bewonder een interactieve ‘Baithak' kunstinstallatie in de foyer.

15.30 uur Deuren open van de Willem Burgerzaal Adres: Kruisplein 40, Rotterdam

Kom op tijd! En geniet van een heerlijke vegetarische Hindoestaanse snack van cateraar Surristanie.

16.00 - 16.30 uur Twee inspiratiesessies met Savitrie Marhe en Sieta Autar-Matawlie

17.00 - 18.15 uur Concert Anantha - Eternal Change met Prewien Pandohi-Mishre & Ensemble Gastartiesten Ronald Snijders en Angel ArunA

18.30 - 19.00 uur Inspiratiesessie met Ragheni Ghogli

19.30 - 21.00 uur Concert The Homecoming met Nirali Kartik & Ensemble

21.00 - 22.00 uur Meet & Greet de artiesten

Van 15.30 - 21.45 uur verkoopt cateraar Surristaanie vegetarische Hindoestaanse hapjes.

In de foyer zijn de volgende standhouders aanwezig: Suribooks, Helina Guleria, HappyZenHome en Parla House of Dentistry.

Voor meer informatie over betrokken partners, artiesten en randprogramma van het Eindeloos India Festival open het digitaal programmaboek

download de programmatoelichting

credits

ANANTHA | Prewien Pandohi-Mishre zang & harmonium | Kries Malhoe akoestisch & elektrisch gitaar | Dilip Dhoenmoen drums & percussie | Patrick Lauwerends contrabass & akoestische basgitaar | Hamid Reza Behzadian Indian slide guitar & mondharmonica | Angel Aruna leadzang chorus | Ronald Snijders dwarsfluit (gastartiest) 

THE HOMECOMING | Nirali Kartik vocals | Yama Sarshar tabla | Madhav Haridas saxophone, bansuri & woodwind instruments | Akash Parekar sitar | Prewien Pandohi-Mishre harmonium