Buffalo Nichols

met voorprogramma Eno Aronds
 • zo 4 feb ’24
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  eind
  22:40
  Eduard Flipse Zaal (alleen staanplaatsen)

Blues in een hedendaags jasje

Buffalo (Nichols) staat bekend als een opmerkelijke bluesgitarist en zanger die de diepe, doordachte stem van een verteller heeft. De capabele zanger bespeelt een slide-gitaar en zingt over de kwelling van het rondzwerven.

Nichols was van jongs af aan dol op muziek en hij was van plan om er een carrière in na te streven. Hij werd verliefd op het gitaarspelen op jonge leeftijd, wat hem een bron van zelfexpressie en zelfontdekking gaf. 

Op zijn tweede album, "The Fatalist," doet Carl "Buffalo" Nichols dingen met de blues die je misschien verrassen. Er is 808-programmering, verknipte samples van Charley Patton, golvende synthesizerklanken. Er is aandacht voor de volheid van het sonische podium en de atmosferische aspecten van de muziek die alleen voortkomen uit een langdurige betrokkenheid bij elektronische muziek.

Maar dit is geen gimmickachtige hybride of poging om de blues om te vormen tot muziek van de 21e eeuw door het simpelweg te verrijken met ritselende hi-hats. Nichols' visie op de blues is een vorm van muziek die nauw verbonden is met het dagelijkse leven in 2023, iets wat niet alleen tot uiting komt in de instrumentatie, maar ook in de complexiteit van de teksten en de grijze gebieden die zijn teksten verkennen.

Dit is muziek die rechtstreeks uit het heden komt en als zodanig herinnert het eraan dat dezelfde dingen die de eerste blueszangers ertoe brachten een gitaar op te pakken nog steeds aanwezig zijn achter de pulserende diepe basslagen van vandaag. "The Fatalist" klinkt anders dan elk ander bluesalbum dat je waarschijnlijk in 2023 zult horen.