50th Poetry International Festival

13/16 juni in de Doelen


Het Poetry International Festival Rotterdam wordt 50! 50 Jaar kippenvel en betovering. Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Poetry International viert dit jubileum met een extra feestelijke festivaleditie in de Doelen waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond. Poetry International kijkt terug, maar vooral ook vooruit! Vernieuwende dichters brengen veelvormige poëzie op de huid van de tijd. Unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten versterken de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie, nu eens als intieme voordracht of workshop, dan weer als multidisciplinair theatraal poëziespektakel. Midden in de stad, uitnodigend, uitdagend, niet te missen. 

What Happened to the Future?

Feestelijke festivalopening

donderdag 13 juni, 20:00 uur

 

Helden uit het festivalverleden delen tijdens de feestelijke opening de bühne met nieuwe stemmen van over de hele wereld. Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita, Tom Lanoye en Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Kayo Chingonyi, Galina Rymboe en vele anderen lezen gedichten over de verre of nabije toekomst, het verleden en alles daartussen in. En de poëzie staat er deze avond niet alleen voor. Het virtuoze, Grammy-winnende Metropole Orkest gaat unieke duetten aan met de dichters én met The Last Poets, de legendarische grondleggers van hiphop en spoken word die - ook 50 jaar geleden - hun eerste album uitbrachten.


Na het programma heffen we graag het glas op dit bijzondere jubileum en een spectaculaire festivaleditie. The Last Poets geven in de hal van de Doelen een exclusief concert. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen mevrouw Ingrid van Engelshoven zal het eerste exemplaar van 'De mooiste gedichten van de wereld' in ontvangst nemen, de jubileumuitgave die we samen met Uitgeverij Podium en vijftig Nederlandse en Vlaamse topdichters hebben gemaakt.

Tijdens de opening hoort u gedichten in vele talen van over de hele wereld.
De dichters Kayo Chingonyi, Ulrike Almut Sandig en Mona Kareem gaan unieke duetten aan met het Metropole Orkest. Kijk uit naar Mona Kareem [Koeweit], Vahni Capildeo [Trinidad en Tobago/VK], James Noël [Haïti], Galina Rymboe [Rusland], Charles Bernstein [VS], Antjie Krog [Zuid-Afrika], Patricia Lockwood [VS], Zheng Xiaoqiong [China], Marieke Lucas Rijneveld [Nederland], Lieke Marsman [Nederland], Ulrike Almut Sandig [Duitsland], Frank Báez [Dominicaanse Republiek], Péter Závada [Hongarije], Lea Schneider [Duitsland], Sayaka Osaki [Japan], Kayo Chingonyi [Zambia/VK], Koleka Putuma [Zuid-Afrika], Santiago Vera [Peru], Raúl Zurita [Chili], Judith Herzberg [Nederland], Tom Lanoye [België], Rita Dove [VS], Fiston Mwanza Mujila [Congo / Oostenrijk].
The Last Poets
[Verenigde Staten]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig dichter, rapper en muzikant. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.
Metropole Orkest
[Nederland]

Het met drie Grammy’s bekroonde Metropole Orkest (MO) heeft de betekenis van het woord ‘orkest’ flink uitgebreid. MO speelt pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. In de afgelopen vierenzeventig jaar werkte het MO samen met de groten uit de muziek, waaronder Ella Fitzgerald, Brian Eno, Gregory Porter, Bono en Snarky Puppy.

Dichters en acts

De voordrachten van festivaldichters afgewisseld met concerten van verrassende artiesten vormen het hart van het 50e Poetry International Festival. Publiekslievelingen uit het festivalverleden delen de bühne met de talenten van nu. Dichters lezen in hun eigen taal, via projecties kunt u de vertalingen meelezen in het Engels en Nederlands.

Vrijdag 14 juni
18:00 – 21:00u

Antjie Krog
[Zuid-Afrika, 1952]

Het is al vijftig jaar geleden dat Antjie Krog debuteerde als dichter, maar haar krachtige, geëngageerde poëzie blijft onverminderd gewaardeerd en relevant. Nog altijd één van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika, en de wereld.
Ulrike Almut Sandig
[Duitsland, 1979]

Ulrike Almut Sandig is een geboren performer, een duizendpoot die poëzie, proza en hoorspelen schrijft. Aan de lopende band creëert ze frisse en bijzondere kunst; solo in haar dichtbundels, of met dichters en muzikanten op de bühne.
Marieke Lucas Rijneveld
[Nederland, 1991]

Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de C. Buddingh’-prijs en rijzende ster van literaire Nederland, mag met haar onthutsende, verrassende poëzie niet ontbreken op Poetry International.
Mario Batkovic
[Zwitserland]

De Zwitserse muzikant Mario Batkovic heeft op eigen kracht de accordeonmuziek naar een hoger niveau weten te tillen. Zijn minimalistisch-klassieke composities zijn zeer filmisch; met alleen de accordeon, zonder gebruik te maken van speciale effecten, weet hij telkens weer een verhaal te creëren.
Sayaka Osaki
[Japan, 1982]

De gedichten van de spraakmakende Japanse dichter Sayaka Osaki, self-proclaimed ‘Noisy Animal’, helpen je eraan herinneren dat poëzie erg mysterieus kan zijn, maar ook heel persoonlijk en troostend.
Galina Rymboe
[Rusland, 1990]

Het gonst rond de jonge Russische dichter Galina Rymboe, die het als taak van de dichter ziet om ook activistisch te zijn. Haar krachtige werk is precies dat: poëzie en protest!
Jules Deelder
[Nederland, 1944]

Denk je aan Rotterdam, dan denk je aan Deelder. Hier spreekt een man die zegt waar het op staat. Dealen met het leven is een uitdaging, dus koester het moment waarop dat lukt! Een opsteker voor ons allemaal.
De Likt
[Nederland]

De futuristische funk van Giorgi Kuiper en John van Beek en de nodige scherpe teksten van frontman Jordy Dijkshoorn kenmerken de ultra-Rotterdamse muziek van De Likt. Op Poetry International geven ze een exclusief en one-time-only optreden, mét een vleugje Deelder, Drs P. of Bukowski.
The Last Poets
[Verenigde Staten]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig dichter, rapper en muzikant. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.
Dwayne Franklin & Daddy Jacob
[Nederland]

De één ken je misschien als de zwarte parel van De Likt, de ander was onder andere toetsenist bij Gita Buhari. Samen maken ze futuristische funk geïnspireerd door talkbox, drumcomputer, synthesizer en rode wijn. Acid, neo-soul, groovy en vooral heel erg dansbaar.

Zaterdag 15 juni
16:00 – 21:00u

Tom Lanoye
[België, 1958]

De gelauwerde Vlaamse dichter en romancier, dit jaar nog schrijver van het poëziegeschenk vol intrigerende nieuwe gedichten, keert terug op het festival om zijn rijke en bij het publiek geliefde werk te laten horen.
Lea Schneider
[Duitsland, 1989]

Lea Schneider observeert, vraagt en neemt niets voor lief. Ze vertegenwoordigt een zoektocht naar nieuwe vormen en interpretaties die veel van haar mede-millennials zeker zullen herkennen.
Frank Báez
[Dominicaanse Republiek, 1978]

Frank Baéz maakt het alledaagse bijzonder en het universele bereikbaar; deze charismatische dichter uit de Dominicaanse Republiek schrijft aanstekelijke poëzie én songs, die hij beide ten gehore zal brengen.
Eduardo Guerrero & Antonio Lizana
[Spanje]

De Spaanse danser Eduardo Guerrero werd dit jaar nog door de Volkskrant getypeerd als ‘aanstormend flamencogod’. Hij is een van de grote namen in de internationale dansscène. Op Poetry International zal zijn dansact vergezeld worden door saxofonist, zanger en componist Antonio Lizana.
Rita Dove
[VS, 1952]

Rita Dove, winnaar van de Pulitzerprijs, raakt lezers en luisteraars al decennia lang recht in het hart. Ze was de eerste zwarte vrouwelijke Poet Laureate van de Verenigde Staten en heeft een ongekend talent om historische, maatschappelijke en politieke sleutelmomenten dichtbij te brengen.
Kayo Chingonyi
[Zambia/VK, 1987]

De Zambiaans-Britse dichter, rapper en producer Kayo Chingonyi mixt culturen en werelden in even eigenzinnige als vernieuwende gedichten waar ook zijn muzikale talent in doorklinkt.
Charlotte Adigéry
[België]

‘Een superster in wording’, schreef Humo, ‘One-to-watch’, kopte The Guardian; de Belgisch-Caribische Charlotte Adigéry bestormt de scène met haar minimalistische elektronische pop. Onlangs verscheen haar eerste solo-EP, Zandoli, waarin ze zowel oog heeft voor het verleden als de toekomst en haar identiteit als zwarte Caribische vrouw in België verder onderzoekt.
Koleka Putuma
[Zuid-Afrika, 1993]

Dichter, performer en theatermaker Koleka Putuma debuteerde met de bestseller Collective Amnesia. Haar gedurfde poëzie geeft stem aan een volledig nieuw tijdperk in Zuid-Afrika en onderzoekt actuele issues als ras, homofobie, womxnhood en de littekens van apartheid.
Zheng Xiaoqiong
[China, 1980]

Zheng Xiaoqiong is een unieke stem uit China, die haar ervaringen als migrantarbeider verwerkt in verfijnde, kwetsbare poëzie die zich niet in een hokje laat vangen.
Raúl Zurita
[Chili, 1950]

Raúl Zurita, misschien wel de belangrijkste levende dichter van Latijns-Amerika, wist het Rotterdamse publiek in 2016 tot tranen toe te roeren met zijn prachtige, persoonlijke gedichten over de Chileense dictatuur. Nog maar drie jaar later staat hij er opnieuw.
Mona Kareem
[Koeweit, 1987]

Dichter, journalist en activist Mona Kareem zet zich met haar sterk geëngageerde in tegen de schending van burgerrechten, maar gaat vaak ook juist voor humor en lyriek. Ze is dit jaar poet-in-residence in Rotterdam.

Zondag 16 juni
15:00 – 19:00u

Judith Herzberg
[Nederland, 1934]

Poëzie-gigant Judith Herzberg was er in 1973 al bij. Voor de elfde keer staat ze op de Poetry-bühne met precies die kunstige, verfijnde poëzie waarmee ze al vijftig jaar lezers en luisteraars weet te raken.
Péter Závada
[Hongarije, 1982]

De experimentele dichter Péter Závada heeft zijn roots in de spoken word-scene van Boedapest. Met brutale en eerlijke poëzie ligt hij voortdurend overhoop met de grenzen van de Hongaarse traditie.
James Noël
[Haïti, 1978]

James Noël – de absolute rock star van de Haïtiaanse poëzie - schrijft rijke, wereldlijke poëzie die als geen ander de zwaarte van deze tijd lichtvoetig maar intelligent weet te omzeilen en weerleggen. Het perfecte antigif voor een somber gemoed.
A-WA
[Israël]

De drie Israëlische zussen Tair, Liron and Tagel Haim vormen samen het in de Arabische wereld ongekend populaire A-WA. Ze bestormden de muzikale scene met hun elektronische muziek gemengd met hiphopbeats, pop- en folk-melodieën, gezongen in het Jemenitisch-Arabische dialect. Hun nummer ‘Habib Galbi’ werd een wereldhit en de videoclip ging viral.
Santiago Vera
[Peru, 1987]

Santiago Vera maakt deel uit van de generatie jonge dichters in Lima die zich razendsnel ontwikkelt, zichzelf steeds opnieuw uitvindt en de actualiteit met humor en de broodnodige afstand bekijkt.
Vahni Capildeo
[Trinidad en Tobago/VK, 1973]

Vahni Capildeo uit Trinidad en Tobago is een boeiende stem die experimenteert met genre, meertaligheid en gender in gedichten die in je hoofd blijven hangen wanneer het laatste woord gesproken is.
Lieke Marsman
[Nederland, 1990]

Eén van de meest opvallende jonge Nederlandse dichters is Lieke Marsman, die kritisch en met gevoel schrijft over de thema’s van deze tijd, maar ook, zoals in haar onlangs verschenen roman, over haar eigen gevecht met kanker.
Fiston Mwanza Mujila
[Congo / Oostenrijk, 1981]

Bereid je maar voor op het moment dat je de Congolese dichter Fiston Mwanza Mujila op een podium ziet: zijn meerstemmige, betekenisrijke poëzie en fenomenale voordracht zijn als een waterval die je volledig overdonderd achterlaat.
Patricia Lockwood
[VS, 1982]

Patricia Lockwood – ‘Poet Laureate of Twitter’ - is echt een dichter van de nieuwe generatie. Ze staat middenin de actualiteit die ze vlijmscherp en met humor beschrijft, in gedichten, maar ook op Twitter en in haar razend populaire memoires Priestdaddy.
Charles Bernstein
[VS, 1950]

Als een van de grondleggers van de L=A=N=G=UA=G=E-poëzie vormt Charles Bernstein een prominente stem in de Amerikaanse poëzie; een die de kijk op poëzie en taal radicaal heeft veranderd.

Nog veel meer festival!

Op 14, 15 en 16 juni is het van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat feest.

In een omgetoverde Doelen geniet u van voordrachten en concerten, maar ook van specials, workshops, bundelpresentaties, prijsuitreikingen, lekkere hapjes en drankjes en een markt vol bundels en andere poëzie wanna-haves. Poetry on the Block neemt u mee de stad in op zoek naar kunst en poëzie in de Rotterdamse straten en aan het eind van een lange festivaldag nemen de Poetry Nights u mee de nacht in met ongedwongen muzikale perfomances, dichterlijke optredens en dichter-DJ's in de Doelen Studio.

Poetry on the Block: onverwachte poëzie en kunst in de straten van 010
Poetry on the Block neemt u op 14, 15 en 16 juni mee op een poëtische stadswandeling. Met een gids van UrbanGuides trekt u 010 in op zoek naar verrassende kunst in de Rotterdamse straten. Op onverwachte plekken loop je festivaldichters en spoken word artiesten tegen het lijf. Duik in de geschiedenis van Rotterdam, ervaar hoe de havenstad altijd al het speelveld van utopisten was en ontdek de nieuwe culturen die er ontstaan zijn en aan het ontstaan zijn. Geniet ondertussen van dichters als Lieke Marsman en Mona Kareem en 010 spoken word artiesten als Michline Plukker en KEES.

Vr. 14 juni - Za. 15 juni - Zo. 16 juni
13:30 - 16:00
Gratis met een dagkaart
Workshops - Poetry Academy
De Poetry Academy presenteert dit jubileumfestival vele workshops op het gebied van poëzie schrijven, lezen, vertalen, inbinden en performen. De workshops worden gegeven door bekende dichters als Ingmar Heytze, Derek Otte en Dean Bowen, verschillende festivaldichters, vertalers en The Last Poets zelf. Er is zelfs een workshop boekbinden en een familieworkshop met dichtersduo Kila & Babsie. Kom op Vaderdag ‘Woorden temmen’ met het hele gezin!

Vr. 14 juni - Za. 15 juni - Zo. 16 juni
Poetry Nights
Ter afsluiting van een bomvolle festivaldag geniet u tijdens de Poetry Nights tot laat in de avond (nacht) van ongedwongen muzikale poëzieperfomances en andere dichterlijke optredens in de Studio, het café van de Doelen. Open podium, een drankje, de dag doornemen (of de toekomst), een lenig spelletje ‘Twister met een dichter’ en dansen op draaiende dichters, onder wie DJ Dichter Des Vaderlands Tsead Bruinja en festivaldichter Kayo Chingonyi.

Vr. 14 en Za. 15 juni
v.a. 22:00
The Future is …. Een sprong naar de toekomst
Hoe beïnvloedt de steeds sneller veranderende wereld de poëzie? En andersom? In de Jurriaanse foyer vinden gedurende het hele festival pittige gesprekken plaats met opvallende dichters, denkers en vertalers. We onderzoeken de toekomst aan de hand van poëzie en discussiëren over actuele thema’s: Gendernormen in poëzie, poëzie in de digitale wereld, en meer onderwerpen die zich aandienen in een complexe tijd waarin niets vanzelfsprekend moet zijn, en alles bespreekbaar.

Maakt u op voor
The Future is... Artificial - Za. 15 juni, 19:00-19:45
Met Daan Doesborgh, Péter Závada en Sayaka Osaki

The Future is... Female - Za. 15 juni, 20:30-21:15
Met Hassnae Bouazza, Lieke Marsman, Lea Schneider, Marian Donner

The Future is... Polyphonic - Zo. 16 juni, 16:30-17:15
Met Dean Bowen, Mona Kareem en Koleka Putuma

The Future is... Vertaald - Zo. 16 juni, 18:00-18:45
Met Mirjam van Hengel, Silvia Marijnissen en Nisrine Mbarki
Prijs de poëzie! De beste Nederlandstalige dichters van het moment
Na al het internationale dichtgeweld op het 50ste Poetry is het hoog tijd voor de top van de actuele Nederlandstalige poëzie. 'Prijs de poëzie!' huldigt de schrijvers van de beste gedichten van het afgelopen jaar met De grote Poëzieprijs voor de beste bundel en de C. Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut. Presentator Francis Broekhuijsen stelt de dichters aan u voor en natuurlijk lezen zij uit hun genomineerde bundels. Op weg naar de spannende ontknoping ziet u de drie Israëlische zussen van A-WA, die een wereldhit scoorden met de track 'Habib Galbi'. En dan is toch het moment daar: Wie schreef de beste bundel, wie het beste debuut? De juryleden Yra van Dijk en Els Moors spreken de verlossende woorden.

Zo. 16 juni - 19:30
Poetry Park is terug! De Nieuwe Lichting en Poetry International
Sunshine, good vibes, food & drinks in hartje Rotterdam. POETRY PARK is terug met dichters uit binnen- en buitenland, bands en zomers eten. Kijk uit naar dichters als Derek Otte, Kayo Chingonyi en Ulrike Almut Sandig, bands als, KUZKO, Beau Zwart, en headliner Lucky Fonz III!!! Holy Smoke! (staat er met superburgers en vega).
Het leven is VUR-RUK-KUL-LUK op Poetry Park. Dichters van het Poetry International Festival schoven in de jaren zeventig aan bij picknickende Rotterdammers in Het Park bij de Euromast. Poetry Park werd Dunya en later Rotterdam Unlimited. Poetry Park komt terug zoals het bedoeld is, voor alle Rotterdammers en 'strangers in town'. De Nieuwe Lichting en Poetry International trakteren iedereen in Rotterdam op een heerlijk relaxte Funday, inclusief poëzie, spoken word, open podium, muziek en heerlijk eten en drinken!

Zo. 16 juni
16:00 – 22:30 uur, Schouwburgplein VRIJ ENTREE / Deelname Open Podium, mail poetryacademy@poetry.nl

Nog meer weten, ga naar www.poetry.nl

Passepartout en dagkaarten