#2 Rotterdam Soos Podcast: ode aan de Hef

Op 23 oktober vierden we bij de Rotterdam Soos de 95ste verjaardag van de Rotterdamse Koningshavenbrug, beter bekend als de Hef.

In de aanwezigheid van veel Rotterdammers die de ode aan de ‘Oude Dame’ mee wilden maken sprak Dore van Duivenbode met actrice Loes Luca, Sjors Ribeiro die alles van de brug weet en ook het onderhoud doet, ondernemer/activist Michel Scholte en altviolist Ursula Skaug.

De aanleiding voor de Soos was de ophef die in de lente van 2022 ontstond toen bekend werd dat de Hef gedeeltelijk ontmanteld zou worden voor het jacht van een van de rijkste manen van de wereld Amazon oprichter Jeff Bezos.

Een petitie tegen de doorvaart werd door ruim 70.000 mensen getekend, de Hef was even groot wereldnieuws toen de New York Times erover berichtte en senator Bernie Sanders erover tweette.

Het werd een geweldige middag, met voors en tegens, prachtige stadspoëzie door Loes Luca en de vertoning van het meesterwerk uit 1928 ‘De Brug’ van de befaamde cineast Joris Ivens. De film werd begeleid door de jonge altviolist Ursula Skaug.

Deze podcast is een verslag van deze gedenkwaardige Rotterdam Soos.

Tip voor film/muziek liefhebbers: je kunt de muziek van Ursula uiteraard zonder beelden beluisteren. Maar mooier is natuurlijk om de online versie op te zoeken en die tegelijk met de podcast draaien. Ursula begint op 44.45 te spelen. Een beetje huiswerk wel, maar dat kan geen kwaad, voor de mooiste brug van het land!

De film is te zien via de link https://archive.org/details/DeBrug

terug

van 3