Rotterdams Philharmonisch Orkest

Adams dirigeert Adams en Andriessens De staat

In wat voor wereld willen wij leven? Een maand voor de Amerikaanse verkiezingen dirigeert John Adams twee moderne klassiekers die deze vraag stellen - en dat kan soms schuren. 

Vlammend van energie, luid en onverschrokken brachten Louis Andriessens  De Staat en John Adams'  Harmonielehre een halve eeuw geleden een aardschok teweeg.  Twee stukken die elk op een eigen manier naar de wereld keken en zich afvroegen 'hoe gaan we verder?' Zulke kritische vragen gaan nooit zonder slag of stoot: Andriessen gooit hier en daar met bakstenen, maar biedt ook troost en toekomstvisie. Een artistiek protest dat niet bang is voor schoonheid én lelijkheid. Adams is net zo compromisloos, maar dan in zijn overtuiging van het zuivere, het grotere en het mooie. Onverminderd actueel laten ze ons nu voelen wat er in deze tijd op het spel staat. 
 
"Ik schreef De Staat als een bijdrage in het debat over de verhouding tussen muziek en politiek. Veel componisten zien hun werk als iets dat op de een of andere manier boven sociale invloeden staat. Ik ben het daar niet mee eens." - Louis Andriessen 

Laatste kans: foto expo NEIGHBOURS 
 
Bezoek tijdens of na je concert in de Doelen NEIGHBOURS. In deze foto expo in de Grote Zaal Foyer verwelkomt de Doelen haar buren uit het Oude Westen.  
 
Café Marseille, dierenwinkel De Rimboe, en de IJssalon vormen het decor van een levendige buurt waar bewoners van alle leeftijden en stijlen samenkomen. Fotograaf Robin Utrecht en creative producer Mieke van der Linden zetten deze diversiteit in de schijnwerpers met een serie portretten, geschoten in een pop-up fotostudio in de Doelen. Utrecht, bekend van zijn werk tijdens de Lunchbreak-concerten en staatsbezoeken met de koninklijke familie, laat in zijn serie zien dat gewone mensen allesbehalve gewoon zijn. 
 

Lees meer

programma

 Andriessen  De Staat | Adams  Harmonielehre 

credits

Rotterdams Philharmonisch Orkest | John Adams dirigent