• za 14 okt ’23
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  pauze
  21:15
  eind
  22:20
  Eduard Flipse Zaal

Bertolf speelt Bluegrass! 

Bertolfs liefde voor muziek begon met Bluegrass. Zijn vader draaide bijna niets anders en het ouderlijk huis stond vol met gitaren, mandolines en banjo’s. Niet lang geleden reisde de singer-songwriter en gitarist naar Nashville om eindelijk zijn oude droom eens waar te maken: een album opnemen met zijn grote helden, muzikanten waar hij al zijn hele leven naar luistert. Onder meer dobro-grootheid Jerry Douglas, vioolgenie Stuart Duncan en baslegende Mark Schatz speelden mee. ‘Bluefinger’ is de titel van het nieuwe album van Bertolf. In het gelijknamige theaterprogramma brengt hij zijn nieuwe werk en de beste nummers en hits van eerdere platen, maar dan wel in volledig akoestische bluegrass-versies, gespeeld door de top van de Nederlandse bluegrass-scene. Ook vertelt Bertolf over de geschiedenis van bluegrass en speelt hij een aantal parels uit dit roemruchte repertoire.

Bluegrass is een genre van Amerikaanse rootsmuziek dat ontstond in de Appalachen regio van de Verenigde Staten in de jaren 1940. Het dankt zijn naam aan de staat Kentucky, ook wel de Bluegrass staat genoemd, maar de invloeden komen van de muzikale tradities van verschillende zuidelijke staten, waaronder Tennessee, Virginia en North Carolina. Gekenmerkt door zijn snelle, virtuoze muzikaliteit en strakke vocale harmonieën, wordt bluegrass gespeeld op akoestische snaarinstrumenten, waaronder de banjo, gitaar, mandoline, viool en contrabas. Enkele beroemde bluegrassmuzikanten zijn Bill Monroe, Earl Scruggs en Alison Krauss.

Dit concert is verplaatst van de Willem Burger Zaal naar de Eduard Flipse Zaal. Kaartkopers worden per e-mail op de hoogte gebracht.

“Geen andere Nederlandse singer-songwriter klinkt zoals hij: zo verzorgd, warmbloedig, achteloos, ‘retro’ en eigentijds tegelijk, zo mooi gezongen bovendien.”

De Volkskrant

credits

Diederik van Vleuten regie | Bertolf Lentink zang en gitaar | Natalie Schaap contrabas en zang | Janos Koolen mandoline en zang | Joost van Es viool | Jos van Ringen banjo | Caspar de Groen dobro