Alistair Payne: This Thread Walks

Album Release Tour
 • za 2 dec ’23
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  eind
  22:00
  Eduard Flipse Zaal

Trompettist Alistair Payne werkt samen met dichter Tongo Eisen-Martin aan een krachtige muzikale samenwerking.

"This Thread Walks" is de titel van het nieuwe repertoire en het album van Alistair Payne - een vooraanstaande naam in de Nederlandse jazzscene. De Schotse musicus staat bekend om zijn kenmerkende trompetgeluid, creatieve originaliteit en diversiteit aan projecten. "This Thread Walks" is zijn meest recente werk, met een samenwerking met de geprezen dichter uit San Fransisco Tongo Eisen-Martin.

Alistair heeft Tongo's tekst, waarbij gesproken ritme en uitvoeringsenergie als uitgangspunten gebruikt worden, omgezet naar muziek. Zijn schrijftechnieken beslaan vele hoeken uit de hedendaagse muziekwereld. Je kunt verwachten dat je een verschuivende tonaliteit hoort die echoot als Arvö Part, pulseert en grooved zoals je zou verwachten in het universum van Madlib, in samenhang met stilte. De muziek is geschreven voor een zeskoppige band, die bestaat uit de meest getalenteerde muzikanten uit de Nederlandse scene. 

In november 2023 wordt het album uitgebracht op BIMHUIS-records.

Trompettist Alistair Payne is een vooraanstaande naam in de Nederlandse jazzscene. Hij heeft voornamelijk gewerkt als sideman of mede-leider van enkele van de meest actieve ensembles in Nederland en Europa. Het Sun-Mi Hong Quintet, Tijn Wybenga's AM.OK, de Guy Salamon Group, Fuensanta Mendez Ensamble Grande, Tineke Postma Quartet, Teis Semey Quintet, Perselí & ELKA, om er maar een paar te noemen. In 2017 won Alistair de Getxo International Soloist Award en de tweede prijs met het Sun-Mi Hong Quintet. In 2017 en 2018 won hij de Keep an Eye recordwedstrijd met Molino en de Guy Salomon Group. In 2018 won Alistair ook de Nederlandse Jazzwedstrijd met het Sun-Mi Hong Quintet.

Deze herfst zal de trompettist het eerste hoofdstuk van "This Thread Walks" uitbrengen in de vorm van een live-album opgenomen in september 2022 in BIMHUIS, Amsterdam. Voor deze uitvoering zal het project als sextet optreden, meer nadruk leggende op het instrumentale gedeelte van het repertoire.

“Together they produce the most integrated and compelling marriage of jazz and spoken-word in years. The reason for this is a very serious and high quality artistic research and exploration.”

Henning Bolte @ Citizen Jazz

credits

Alistair Payne - Trumpet | Marta Arpini - Vocals | Sun-Mi Hong - Drums | Tijs Klassen - Double Bass | José Soares - Alto Saxophone  | Floris Kappeyne - Piano/synth