WOLFERT BREDERODE, JOOST LIJBAART & MATANGI QUARTET

RUINS AND REMAINS
 • do 26 okt ’23
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  eind
  22:00
  Eduard Flipse Zaal

Een ode aan kwetsbaarheid en veerkracht 

 

Ruins and Remains is Wolfert’s vierde album als leider voor ECM Records én heeft de Edison Jazz Award 2023 (National) gewonnen!

Het spel en de composities van pianist/componist Wolfert Brederode zijn altijd doorspekt met subtiele contrasten. Het is weinig pianisten gegeven zo herkenbaar te spelen en toch zo verrassend te zijn. Met Ruins and Remains, dat in het najaar van 2022 is verschenen op ECM Records, presenteert Wolfert zijn nieuwste album. Hiervoor werkt hij samen met Nederlandse topmusici die met veelzijdige projecten hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ruins and Remains is een werk voor piano, drums/percussie en strijkkwartet en kan worden beschouwd als een muzikale contemplatie over de veerkracht van de mens.

Hoewel het oorspronkelijke idee zijn wortels had in de herdenking van het einde van de eerste wereldoorlog ruim een eeuw geleden heeft dit project, in het licht van de recente ingrijpende gebeurtenissen, geleidelijk aan een breder- maar ook persoonlijker karakter gekregen. In Ruins and Remains vormen de groepsleden één veelkoppig wezen, waardoor de muziek veel meer is dan een duo van piano- en drums aangevuld met een strijkkwartet.

Invloeden van jazz, minimal, klassieke muziek, folk- en contemporaine muziek vloeien op een natuurlijke wijze samen in dit genre-overschrijdende project. En rondom twee terugkerende hoofdmotieven ‘Ruins’ en ‘Remains’ wisselen melancholieke vergezichten, lyrische melodieën, abstracte klankvelden- en avontuurlijke improvisaties elkaar af in een eigenzinnig muzikaal universum.

 

‘Wolfert legt de onvoorspelbaarheid van een improvisator aan de dag en de virtuositeit en nauwkeurigheid van een concertpianist… de klanken stromen soepel als water uit zijn vleugel. Om te huilen zo mooi is zijn aanslag.’

Het Parool

credits

Wolfert Brederode piano | Joost Lijbaart drums en percussie | Maria-Paula Majoor viool | Sedna Heitzman viool | Karsten Kleijer altviool | Arno van der Vuurst cello