Het Nieuwe Nu YOUNG

Creatie- en experimenteerdrang van een nieuwe generatie
 • do 11 apr ’24
  deuren open
  19:00
  start
  19:30
  eind
  21:35
  Jurriaanse Zaal

Wie kijkt naar de nieuwste generatie makers met een klassieke opleiding op zak kan maar één ding concluderen: grenzen vervagen en hokjes verdwijnen. Dus wat zegt een label als 'klassiek' nog in deze tijd? 

Om die vraag te beantwoorden programmeert de Doelen twee keer per jaar Het Nieuwe Nu YOUNG, een avond waarin jonge makers van nu centraal staan. Soms nog ruw, soms heel mooi, maar altijd vernieuwend en verrassend. 

"Een performance in _____." 

Een Immersieve ervaring en performance in 3D-audio. Met een bijzondere setting waar Cosmic Bride zich in het midden van de ruimte bevind en het publiek uitnodigt om de ruimte te betreden. Alsof het een stuk sonische architectuur is: ronddwalen en bewegen, horen hoe het boven hun hoofd en achter hun rug. Door beweging met draagbare sensortechnologie verandert Cosmic Bride de klanken van het strijkkwartet en haar stem met een beweging van haar vingers. 

 

Leah Plave & Tiziano Teodori
Celliste Leah Plave en elektro-akoestische componist en sound operator Tiziano Teodori ontmoetten elkaar in Den Haag als leden van een multidisciplinair muziekcollectief, Linen of Words; een ensemble met Amerikaans folkrepertoire. Na een succesvolle tournee en opnames met het ensemble merkten ze een gedeelde artistieke ambitie in het samensmelten van genres en het verkennen van elektronisch geluid. Leah en Tiziano gingen in 2023 in première op het Sound Art Festival in Den Haag en presenteren tijdens het Nieuwe Nu Young drie stukken waarin cello en electronica samensmelten.

Suspence
Componist en Kamancheh-speler Soheil Shayesteh werkt samen met Adam Quartet, beeldend kunstenaar Rashin Teimouri en zangeres Kristia Michael om een ​​meeslepende ruimte te creëren waar geluid en beeld samensmelten tot één geheel. Soheil gebruikt zijn unieke benadering van Kamancheh-spel, waarbij hij elektronica en audio-reactieve video integreert om donkere en delicate drones met textuur te produceren. Hun doel is om op een zo organisch mogelijke manier een harmonieuze mix van de akoestische en elektronische elementen te bereiken. Soms neigt het gebruik van elektronica naar het compositorische aspect van het proces. De vertaling van elektronisch gecomponeerde ideeën voor Kamancheh en strijkers hanteert een op textuur gebaseerde benadering, waarbij de nadruk ligt op de spectrale kenmerken van de Kamancheh en strijkers. De muziek bestaat uit verhalende melodieën die diep geworteld zijn in improvisatie en geïnspireerd zijn door het Perzische modale systeem, aangevuld met zorgvuldig gestructureerde elektro-akoestische arrangementen voor het ensemble. Deze arrangementen worden begeleid door live-inktschilderingen die door de computer gegenereerde beelden samenvoegen, wat resulteert in ingewikkelde abstracte beelden die interageren met het live optreden van het ensemble.


 
Het concert is onderdeel van de series: het nieuwe nu

credits

A Performance in….
Natalia Kharetskaya stem, live fx | Luna Hallenga eerste viool | Alba Garcia tweede viool | Angeles Chaparro Fuentes viool | Diederik Smulders cello | Pablo Gastaldello sound engineer 

 

Suspence
Adam Quartet | Soheil Shayesteh 
componist en Kamancheh | Rashin Teimouri beeldend kunstenaar | Kristia Michael zangeres | 

 

Leah Plave & Tiziano Teodori
Leah Plave
cello | Tiziano Teodori electronics
Evans Augun | Cerrone On Being Wrong | Cerrone Exhalation