Claron McFadden 60!

Dit voorjaar is Claron McFadden 60 jaar geworden. Dat moet gevierd worden! Op woensdag 26 mei presenteren de Doelen en O. Festival for Opera. Music. Theatre. daarom de speciale uitzending Claron's Birthday Bash. In dit online feest neemt Claron het publiek mee langs verschillende optredens gegeven door en voor haar, samen met een groep muzikale vrienden.

 

Het feest vindt niet voor niets plaats in Rotterdam, want de Amerikaanse sopraan en de havenstad hebben een speciale band. Al jaren is Claron een graag geziene gast op – en zelfs benoemd tot ‘ambassadeuse’ van - het festival Operadagen (recent omgedoopt tot O.). Als internationaal gevierd sopraan betreedt Claron regelmatig het podium van de Doelen. Afgelopen jaar stonden meerdere prestigieuze projecten met haar op de planning, waaronder David Langs prisoner of the state en Jordi Savalls Routes van de Slavernij.  
 
Artistiek directeur Guy Coolen over zijn relatie met Claron McFadden:  
Vanaf het eerste moment dat ik Claron ontmoette was er die klik. Ik kende haar al jaren als uitstekende performer, maar op haar vraag begonnen we een tiental jaar terug samen projecten te maken die zij zelf bedacht. Daarin bleek ze meesterlijk. Los van haar uitzonderlijke kwaliteiten als zangeres en maker is ze gewoon een van de leukste mensen die ik ooit mocht ontmoeten. Ze staat al jaren aan de top, maar is er voor iedereen, vooral voor jonge makers.” 

Video: Claron McFadden met o.a. Tuur Florizoone in een eerder optreden op O.

Rijk repertoire

Clarons repertoire zeer veelzijdig: van klassieke opera tot jazz-improvisaties en haar liefde voor muziek reikt van David Bowie-hits tot de Madrigalen van Monteverdi. Met opera als uitgangspunt, staan de optredens van Claron garant voor eindeloze cross-overs.  

Guy Coolen zei het al: Claron staat altijd open voor inspirerende samenwerkingen met jonge talenten. Enkele dagen na de Birthday Bash staat Claron op het online podium met zo'n jonge ‘aanstormer’: Diamanda La Berge Dramm. De violiste - bekend als één van de oprichters van Splendor, haar uitvoeringen van hedendaagse composities en de ontwikkeling van een vernieuwende viooltechniek - geeft zaterdag 29 mei een voorproefje van haar nieuwe album Inside Out (release in juni).  
 
Diamanda neemt met Inside Out de menselijke stem en de ‘stem’ van haar viool als uitgangspunt en werpt daarmee een nieuw licht op muziek van John Cage en J.S. Bach. In het online optreden zal Claron McFadden de zangpartijen voor haar rekening nemen. 
 

of 2