ondeugende liederen

Ondeugende liederen onder de noemer ‘Dirty Minds’ - mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze wonnen er een Edison mee. De vakjury prijst het duo om hun moed en ondeugende creativiteit. Lees meer over de totstandkoming van het album en de verhalen achter de ogenschijnlijk brave liederen.

 

betekenis

Olivia en Philip werken al lang samen. Uit een eerder gezamenlijk project over moeders en dochters, ontstond het idee voor een album over liefde en erotiek. Beide musici zijn gefascineerd door liederen die in eerste instantie over ‘veilige’ onderwerpen lijken te gaan, zoals een mooie bloem of een boswandeling, maar in werkelijkheid iets anders vertellen. Klassieke muziek heeft de reputatie heel netjes te zijn. Maar wanneer de muzikant of luisteraar zich iets meer verdiept in bepaalde liederen, dan blijkt de tekst vol te staan met metaforen voor de liefde. Anderen hebben een erotische lading of gaan meer expliciet over seks. Het liedrepertoire blijkt dus helemaal niet zo onschuldig te zijn.  
 
Neem bijvoorbeeld Schuberts Heidenröslein. Het beroemde gedicht van Johann Wolfgang von Goethe over een ‘Heideroosje’ uit 1789 gaat eigenlijk over een misdadige verkrachting. 
 
 
 

veelzijdigheid

Bijzonder aan het album Dirty Minds is de veelzijdigheid. Olivia en Philip hebben voor de selectie van de liederen voor dit album verder gekeken dan het geijkte klassieke repertoire. Het is bewonderingswaardig hoe gemakkelijk Olivia overschakelt van de moeilijkste klassieke Mozart- en Haydn-liederen, naar een hedendaagse Alban Berg of romantische Schubert. Verrassend zijn ook de meer cabaret-achtige liederen, die veelal door acteurs gezongen worden in plaats van klassieke zangers. 
 
Een voorbeeld is Toothbrush Time, uit ‘Cabaret Songs’ van de Amerikaanse componist William Bolcom. Overtuigend en verstaanbaar zingt Olivia over een vrouw, die na een teleurstellende onenightstand bedenkt hoe ze van de man waarmee ze het bed deelde afkomt.  
 
 

 
humor

Olivia en Philip hebben niet alleen muzikaal een klik, ook vinden ze elkaar in dezelfde humorvolle benadering van dit repertoire. Ze benaderen de klassieke muziek met Dirty Minds vanuit een interessante andere invalshoek. We zijn daarom erg benieuwd naar het aankomende online concert.

playlist  

Beluister het album Dirty Minds via Spotify.
 

of 2