Tin Men and the Telephone + Ben van Gelder & Reinier Baas

Double concert: exploring new frontiers in Dutch jazz
  • do 3 okt ’24
    20:30
    Eduard Flipse Zaal (zitplaatsen met vrije stoelkeuze)
  • Exclusief servicekosten: €3,75 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

ontdek jazz traditie, moderne muziek, elektronisch, en geavanceerde technologie.

Tin Men and the Telephone 

Tin Men & the Telephone is terug! Het innovatieve pianotrio rondom Tony Roe (winnaar Boy Edgarprijs) met drummer Jamie Peet en bassist Pat Cleaver rekt in de nieuwe show It's About Time de grenzen tussen muziek en cutting edge technologie opnieuw verder op. ‘Roe haalt alles uit de kast en maakt evengoed duidelijke keuzes. Hij ontwikkelt zich tot één van de innovatiefste spelers in het jazzcircuit', aldus Het Parool.

Een concert van Tin Men and the Telephone is een unieke ervaring waarin muziek en multimedia op ingenieuze wijze worden geïntegreerd. In It’s About Time wordt het concept tijd volledig op zijn kop gezet. Inspiratie haalt de groep uit de wereld van de cinema waar flashbacks, flashforwards of het stilzetten van de tijd heel gewoon zijn. Tin Men and the Telephone vertaalt dit naar muziek waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve technologie. 

Tin Men and the Telephone maken het alledaagse bijzonder met hun muziek. Naast invloeden uit klassiek, jazz en hiphop, gebruiken de drie musici ook nieuwsberichten, toespraken en andere onconventionele geluidsbronnen. Hun optredens zijn een zintuiglijke ervaring waarin piano, contrabas en drums samensmelten met interactieve live-elektronica, camera’s en visuele projecties.


Ben van Gelder & Reinier Baas

Saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas kondigen met trots de release aan van hun derde gezamenlijke release, "This Is Water." Dit album is een bewijs van hun unieke artistieke synergie, geworteld in de Amerikaanse jazztraditie, maar met onmiskenbaar Europese flair. Puttend uit een gedeeld muzikaal vocabulaire, ontwikkeld tijdens hun 15-jarige samenwerking, navigeren Baas en van Gelder moeiteloos door een divers scala aan stemmingen en sferen, waarbij ze luisteraars uitnodigen om nieuwe sonische horizonten te verkennen. Van rustige meditaties tot virtuoze crescendo's, elk nummer onthult een gelaagd verhaal. 

Voor deze plaat hebben Baas en Van Gelder vier diep authentieke muzikanten uitgenodigd. Baas en Van Gelder hebben speciaal voor hen gecomponeerd. Deze op maat gemaakte songs zijn bedoeld als voertuigen voor expressie die inspelen op de sterke punten van elke gast, met een focus op improvisatie. Pianist Cory Smythe voegt bijzondere, etherische texturen toe en daagt het duo uit om zich op onbekend, microtonaal terrein te begeven. Drummer Jeff Ballard - een jeugdheld van het duo - straalt een diep begrip uit van muziek en de kracht ervan om te verbinden en onbaatzuchtig te communiceren. In 'This Is Water' tenslotte spelen drummer Han Bennink en pianiste Marta Warelis, beiden compromisloos en bereid om perfectie op te offeren omwille van emotionele resonantie. 

"This Is Water" is geïnspireerd op de gelijknamige toespraak van de Amerikaanse romanschrijver David Foster Wallace. In deze oprechte toespraak presenteert Wallace de volgende gelijkenis:
"Er zwemmen twee jonge vissen en ze komen toevallig een oudere vis tegen die de andere kant op zwemt, die naar ze knikt en zegt: "Goedemorgen, jongens. Hoe is het water?" De twee jonge vissen zwemmen een stukje verder, uiteindelijk kijkt een van hen naar de ander en vraagt "Wat is water in godsnaam?".credits

Tin Men and the Telephone 
Jamie Peet drums | Pat Cleaver bass | Tony Roe piano & electronics

Ben van Gelder & Renier Baas
Ben van Gelder saxophone | Reinier Baas guitar