Tin Men and the Telephone + Ben van Gelder & Reinier Baas

double concert: exploring new frontiers in Dutch jazz
  • do 3 okt ’24
    20:30
    Eduard Flipse Zaal (zitplaatsen met vrije stoelkeuze)
  • Exclusief servicekosten: €3,75 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

ontdek jazz traditie, moderne muziek, elektronisch, en geavanceerde technologie.

Tin Men and the Telephone 

Tin Men and the Telephone is een Nederlands jazzpianotrio, bestaande uit Tony Roe (piano, elektronica), Pat Cleaver (contrabas) en Borislav (Bobby) Petrov (drums). Ze maken vooral gebruik van samples met geluiden uit het dagelijks leven. Zo worden stemmen van de TomTom en commentaar bij voetbalwedstrijden gebruikt en is er bijvoorbeeld een nummer KPN gebouwd rond de zin "Onze medewerkers zijn nog in gesprek, een ogenblik geduld alstublieft" van de KPN helpdesk. Op het podium kiest de band voor een theatrale aanpak.

Een mix van verschillende stijlen? Prachtige composities? Virtuoze spelers die improviseren op onbekend terrein? Interactieve visuals? Natuurlijk doen ze dat allemaal, maar Tin Men and the Telephone doen nog veel meer. Ze zijn creatief. Innovatief. Interactief. Futuristisch. "It's About Time!" is hun nieuwste show die het concept Tijd verkent in hun kenmerkende stijl, met een combinatie van muziek, visuals en spitstechnologie. Tin Men brengt de moderne wereld in Jazz. Toch is het Jazz. Jazz van de 21ste eeuw.


Ben van Gelder & Reinier Baas

Saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas kondigen met trots de release aan van hun derde gezamenlijke release, "This Is Water." Dit album is een bewijs van hun unieke artistieke synergie, geworteld in de Amerikaanse jazztraditie, maar met onmiskenbaar Europese flair. Puttend uit een gedeeld muzikaal vocabulaire, ontwikkeld tijdens hun 15-jarige samenwerking, navigeren Baas en van Gelder moeiteloos door een divers scala aan stemmingen en sferen, waarbij ze luisteraars uitnodigen om nieuwe sonische horizonten te verkennen. Van rustige meditaties tot virtuoze crescendo's, elk nummer onthult een gelaagd verhaal. 

Voor deze plaat hebben Baas en Van Gelder vier diep authentieke muzikanten uitgenodigd. Baas en Van Gelder hebben speciaal voor hen gecomponeerd. Deze op maat gemaakte songs zijn bedoeld als voertuigen voor expressie die inspelen op de sterke punten van elke gast, met een focus op improvisatie. Pianist Cory Smythe voegt bijzondere, etherische texturen toe en daagt het duo uit om zich op onbekend, microtonaal terrein te begeven. Drummer Jeff Ballard - een jeugdheld van het duo - straalt een diep begrip uit van muziek en de kracht ervan om te verbinden en onbaatzuchtig te communiceren. In 'This Is Water' tenslotte spelen drummer Han Bennink en pianiste Marta Warelis, beiden compromisloos en bereid om perfectie op te offeren omwille van emotionele resonantie. 

"This Is Water" is geïnspireerd op de gelijknamige toespraak van de Amerikaanse romanschrijver David Foster Wallace. In deze oprechte toespraak presenteert Wallace de volgende gelijkenis:
"Er zwemmen twee jonge vissen en ze komen toevallig een oudere vis tegen die de andere kant op zwemt, die naar ze knikt en zegt: "Goedemorgen, jongens. Hoe is het water?" De twee jonge vissen zwemmen een stukje verder, uiteindelijk kijkt een van hen naar de ander en vraagt "Wat is water in godsnaam?".credits

Tin Men and the Telephone 
Jamie Peet drums | Pat Cleaver bass | Tony Roe piano & electronics

Ben van Gelder & Renier Baas
Ben van Gelder saxophone | Reinier Baas guitar