Nduduzo Makhathini Trio

Zuid Afrikaanse pianist, composer en improviseur
 • vr 22 mrt ’24
  deuren open
  19:30
  start
  20:30
  eind
  22:00
  Eduard Flipse Zaal (zitplaatsen met vrije stoelkeuze)

Nduduzo Makathini is een Zuid-Afrikaanse pianist, componist, improvisator en healer. Zijn muzikale invloeden zijn John Coltrane, Bheki Mseleku, McCoy Tyner en Abdullah Ibrahim en dat is terug te horen in zijn muziek. Makhathini creeerd veel vanuit zijn achtergrond in Zulu-tradities.,"Ik worstel met deze kosmologische ideeën als een manier om jazz in onze context te plaatsen," zegt hij.  

Hij is lid van Shabaka Hutchings' band Shabaka and the Ancestors en is te horen op hun album Wisdom of Elders uit 2016. Hij heeft ook samengewerkt met artiesten als Logan Richardson, Nasheet Waits, Tarus Mateen, Stefon Harris, Billy Harper, Azar Lawrence, Ernest Dawkins en Hamilton de Holanda.
  
In 2022 stelde hij voor zijn tiende studioalbum 'In the Spirit of Ntu' een band samen bestaande uit enkele van Zuid-Afrika's meest opwindende jonge muzikanten, waaronder saxofoniste Linda Sikhakhane, trompettist Robin Fassie Kock, vibrafonist Dylan Tabisher, bassist Stephen de Souza, percussionist Gontse Makhene en drummer Dane Paris. Het album werd uitgebracht op Blue Note Records, dat enkele van de bekendste jazzalbums aller tijden uitbracht.  
  
Net zoals Makhathini voortbouwt op de geluidsuniversums die hij eerder binnen zijn eigen kanon heeft gecreëerd, gebruikt hij de ideeën, praktijken en ervaringen van prekoloniaal Afrika om nieuwe manieren van horen, voelen en zijn te creëren. "Ik improviseer uit dingen die deel uitmaken van het geheugen - totdat ze op het punt komen dat ze iets nieuws onthullen", zegt hij. "Mijn improvisatie is het op zoek zijn naar dat moment van openbaring... of in de Afrikaanse context; een moment van waarzeggerij." 

credits

Nduduzo Makhathini piano | Zwelakhe Bell Le Pere bass | Francisco Mela Drums