• vr 12 jan ’24
    deuren open
    19:30
    start
    20:30
    eind
    22:00
    Eduard Flipse Zaal (zitplaatsen met vrije stoelkeuze)

Boy Edgarprijs 2023 winnaar Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer presenteren nieuw album met uniek ensemble

Sinds 1997 combineren gitarist en componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary hun talenten om het duo BOI AKIH te vormen. Dit experimentele project richt zich op het samenbrengen van klanken van over de hele wereld: laat je inspireren door moderne jazz, tot klassieke Indiase muziek en Afrikaanse- en Europese folk. 

From and to Infinity is een compositie van Niels Brouwer, bestaande uit vier delen. Stukken die oorspronkelijk zijn gecomponeerd voor het bamboefluitorkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon-stad - van piccolo tot contrabas bamboefluit - worden nu uitgevoerd door Nora Mulder op orgels. Voor het nieuwe gelijknamige album heeft Brouwer nieuwe arrangementen geschreven voor een unieke samenstelling van orgel, blokfluiten, kora, gitaar en zang.

Zangeres Monica Akihary, winnaar van de Boy Edgarprijs van 2023, zal een cruciale rol spelen in de voorstelling. De jury zei: ‘Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze – vaak gedurfde – samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.’

Het album voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, vertolkt door het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Bereid je voor op een reis van contrasten en parallelle universums. Je zult zang in een oude taal ervaren, de vurige adem van het orgel, de microtonale toetsen van Balinese toonladders, het heldere tokkelen op de gitaar en de West-Afrikaanse kora, een blokfluit en een schurende elektrische gitaar met percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch. 

Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, kora-speler Sekou Dioubate uit Guinea en pianist Nora Mulder is het album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, met daarbij de unieke orgels die daar aanwezig zijn. Speciaal voor de live-optredens speelt Nora Mulder op een draagbaar orgel met in totaal 219 pijpen. Brouwer en Mulder hebben dit orgel samen omgebouwd om het geschikt te maken voor deze muziek. 

credits

Monica Akihary vocals, bass kalimba, live sequencer | Niels Brouwer guitar | Sekou Diobate 35-string kora, slitdrum | Dodó Kis soprano, alto, tenor, great bass recorder | Nora Mulder organs