Artomático

Electroflamenco 3.0 - Flamenco Biënnale Nederland 2023
 • za 16 dec ’23
  deuren open
  19:15
  start
  20:15
  eind
  21:35
  Jurriaanse Zaal

Spannende dialoog tussen flamenco & electronics

De Flamenco Biënnale is terug in Rotterdam ! Ook tijdens deel 2 van de negende editie toont de Flamenco Biënnale de vele gezichten van de hedendaagse flamencokunst. Grote sterren, jong talent en eigenzinnige makers tonen de nieuwste ontwikkelingen in het genre. Rising star en danseres Paula Comitre laat in de Doelen zien hoe traditie en experiment in de flamenco verrassend hand in hand gaan.

De elektronica doet anno 2023 een stevige nieuwe wind waaien in de flamenco. Soundscapecomponist Daniel Muñoz slaat onvermoeide bruggen tussen elektronische muziek en flamenco in zijn nieuwste project Artomático/Electroflamenco 3.0, waarvoor hij het jonge aanstormende danstalent Paula Comitre uitnodigde.

De Sevillaanse danseres ruist en wervelt met subtiele, sensuele bewegingen door het ritmische geluidstapijt dat Muñoz schept. Daarbij verleid door de improvisaties van saxofonist Juan M. Jiménez, die als een slangenbezweerder om haar heen speelt. Met samples, loopers, sequencers en drums maakt Muñoz een betoverende soundscape en daagt beiden uit op zijn intense klankschilderingen te improviseren. In deze ‘flamenco playground’ worden de traditionele flamencoritmes liefdevol binnenstebuiten gekeerd. Ga mee op deze fascinerende muzikale ontdekkingsreis à trois!

Paula Comitre – fast rising flamencoster - danste bij de gezelschappen van David Coria en Rafaela Carrasco. Ze was de ontdekking van het festival van Jerez 2020 en breekt op dit moment door met eigen werk in Spanje en op internationale podia. De voorliefde voor live-experimenten met machines en technologie in de flamenco gaat terug tot de experimenten van pionier Vicente Escudero tijdens de Parijse avant-gardebeweging begin vorige eeuw. Maar nooit was live electronics een zo levendige inspiratiebron voor nieuwe flamencocreaties als de laatste jaren! 

programma

Daniel Múñoz live elektronische muziek & artistieke leiding | Paula Comitre dans | Juan M. Jiménez saxofoon | Paula Comitre choreografie | Juan M. Jiménez muzikale leiding | Antonio Valiente lichtontwerp | P.A Chipi Cacheda geluid