Carmina Burana

Carl Orff
 • di 21 nov ’23
  deuren open
  18:45
  start
  20:00
  pauze
  20:50
  eind
  22:25
  Grote Zaal

Dirigent Raymond Janssen tekent samen met het International Symphony Orchestra uit het Oekraïense Lviv en het nationale koor van Oekraïne ‘Dumka’ voor een grootse uitvoeringvan de ‘Carmina Burana’. In 2019, 2021 & 2022 trok deze concertreeks volle zalen enverbrak alle records. Niet voor niets behoort de Carmina Burana – mede dankzij hetwereldberoemde ‘O Fortuna’ - tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan 130 musici voerden het muzikale meesterwerk van componist Carl Orff uit en de publiekebelangstelling was massaal. Wegens het grote succes en de populariteit van deze productie komt er in november 2023 nog één keer een tournee door Nederland. Laat deze kans om dit indrukwekkende muziekspektakel te beleven niet voorbij gaan!

Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de ‘Carmina Burana’, een muzikaal meesterwerk van de hand van componist Carl Orff. In de13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge envrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn ‘Carmina Burana’ en liet zichinspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het resultaat is een krachtig enopzwepend muziekstuk vol met voortstuwende ritmes. Mede dankzij de uitzonderlijke koor-en orkestbezetting maakt dit van elke uitvoering een intense belevenis. Het meestberoemde stuk uit de Carmina Burana is zonder twijfel ‘O Fortuna’. Het heeft anno 2023 een iconische status bereikt en is toegepast bij tientallen commercials, als basis voorhedendaagse hits en werd gebruikt bij films als Excalibur en The Doors. Dirigent Raymond Janssen presenteert tijdens zijn uitvoering van de Carmina Burana een overweldigendeversie van dit spectaculaire nummer dat direct het hoogtepunt van het concert vormt. Het karakter van de muziek – majestueus en imposant - zorgt sowieso voor een onvergetelijkemiddag of avond. 

programma

Orff Carmina Burana

credits

International Symphony Orchestra (Lviv) | Nationaal Koor van Oekraïne 'Dumka' | Raymond Janssen dirigent | Veronica Anușca sopraan | Valentin Roceveanu tenor | Iordache Basilic bariton | Eugene Kruk viool