Talkshow De Kronieken

culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht en de Doelen
  • za 18 mei ’24
    15:00 - 18:00
    Ingang via de karel doormanstraat
    Studio 8

Let op: eenmalig op de zaterdag! En eenmalig deze keer ook zonder Inge Janse.

 

Mis deze speciale mei editie van De Kronieken niet rondom twee gloednieuwe boeken! Inclusief de officiële boekpresentatie van Aniara van Harry Martinson. Hans Sibarani interviewt Daniël Dee over zijn één dag eerder verschenen bundel Steeds weer dat schommelend gemoed, Lotte Jensen over Rampen en gaat om de tafel met kenners van Zweedse literatuur.

Altijd weer die weerbarstige periodes, verzucht dichter Daniël Dee in zijn nieuw verschenen bundel. Of hij stelt vloekend vast dat de liefde weer in de lucht hangt. Hoe kwam zijn nieuwe bundel tot stand, hoe inspirerend zijn zijn weerbarstige periodes en hoe kijkt hij naar de ontwikkeling van zijn dichter- en schrijverschap?

Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, onderzoekt in Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland hoe we de plagen verwerken waardoor we getroffen worden. Van de Sint Elisabethsvloed in 1424 tot de Bijlmerramp en corona. Steeds meer echter wijzen de media oorzaken en schuldigen aan.

Exclusief in De Kronieken: de officiële presentatie van Aniara, het klassieke futuristische epos van Harry Martinson, vijftig jaar nadat hij de Nobelprijs kreeg nu in het Nederlands vertaald. Hans Sibarani spreekt met kenner Petra Broomans en vertalers Anna Rottier en Anke Van Den Bremt over deze langverwachte vertaling, over de betekenis van Harry Martinson en over de beklemmende en profetische actualiteit van Aniara.

Petra Zachrisson Beets van de Zweedse ambassade neemt in De Kronieken het eerste exemplaar van Aniara in ontvangst.

En muziek: Live-optreden van de Zweedse singer-songwriter Charllotte.

Auteurs signeren na afloop aan de Boekentafel van Boekhandel Van Gennep.

De Kronieken is een productie van Woordnacht in samenwerking met De Doelen en Boekhandel Van Gennep. De boekpresentatie van Aniara gebeurt tevens in samenwerking met Uitgeverij Wilde aardbeien.