Concert voor Oekraïne

Rotterdams Philharmonisch Orkest
  • za 13 jan ’24
    20:15
    Grote Zaal

Al bijna twee jaar woedt er oorlog in Oekraïne. Talloze burgers ontvluchtten hun land met achterlating van al hun bezit. Meer dan honderdduizend vonden er onderdak in Nederland; velen van hen gewoon bij mensen thuis. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wil ook iets voor hen doen. Musici zijn niet bij machte om oorlogen te beëindigen, maar muziek kan wel de hoop op betere tijden en het geloof in medemenselijkheid levend houden.

Daarom, als een gebaar van solidariteit, hebben we dertien gevluchte Oekraïense musici uitgenodigd om samen met ons een concert te geven. Zaterdag 13 januari zullen zij de lessenaar delen met onze eigen orkestleden. Het jonge Oekraïense supertalent Olha Dondyk treedt aan als dirigent, de Oekraïense pianisten Antonii Baryshevskyi en Anna Fedorova soleren in werken van Silvestrov en Chopin.

‘Muziek doet ertoe,’ zegt Anna Fedorova. ‘Muziek laat je voelen waarvoor je wilt vechten, ze geeft perspectief en dat is iets heel krachtigs.’ Uw komst als concertbezoeker zal dat gevoel nog veel sterker maken.

De opbrengsten en donaties van dit concert komen in zijn geheel ten goede aan Stichting War Child: Geen kind is ooit een oorlog begonnen. Toch groeien wereldwijd bijna 230 miljoen kinderen op in oorlog en geweld. Zij voelen zich onveilig, zijn angstig, agressief of durven geen contact te maken. War Child biedt hen psychosociale steun, bescherming en onderwijs. Wereldwijd. Met muziek, sport en spel helpen we deze kinderen hun heftige ervaringen te verwerken. Zo krijgen ze het vertrouwen in zichzelf en anderen terug. Dat is van groot belang. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van Financiën, de opbrengsten en donaties komen geheel ten goede aan Stichting War Child.

programma

Lunyov Libera me voor strijkorkest | Silvestrov Epitaph | Chopin Tweede pianoconcert

credits

Olha Dondyk dirigent | Antonii Baryshevskyi piano | Anna Fedorova piano