Ane Brun

Ane Brun

Hauschka  © Mareike Föcking

Hauschka © Mareike Föcking

Shara Nova

Shara Nova

DM Stith

DM Stith

Efterklang © Tine Reingaard

Efterklang © Tine Reingaard

Geweest

Zaterdag 4 mrt 2017 om 19:00

Cross-linx 2017
met o.a. Ane Brun & Zapp4, Efterklang, C3 Roadshow met Hauschka, My Brightest Diamond en DM Stith


Indie-classical festival brengt mix van hedendaagse muziek en elektronische pop
In de hele Doelen klinken tijdens dit rondreizende indie-classical festival bijzondere combinaties van gecomponeerde hedendaagse muziek en avant-garde popmuziek. De Noorse singer-songwriter Ane Brun, de fameuze Deense groep Efterklang, het Amerikaanse My Brightest Diamond en singer-songwriter DM Stith uit New York zijn bevestigd als hoofdacts op Cross-linx 2017.

Installeer de Cross-linx festival app en blijf op de hoogte van alle ins en outs van het festival.

  Bekijk het blokkenschema van Cross-linx 2017.

Beluister de spotify playlist van Cross-linx 2017.

Ane Brun gaat speciaal voor Cross-linx de samenwerking aan met het Nederlandse strijkkwartet Zapp4. Efterklang treedt op met The Happy Hopeless Orchestra en voert de opera Leaves uit. Naast een optreden met haar band speelt My Brightest Diamond-zangeres Shara Nova een hoofdrol in de Unremembered-songcyclus, samen met onder anderen DM Stith en Padma Newsome. Andere bevestigde acts zijn de Nederlandse groep VanDryver en de Zuid-Afrikaanse bassist James Oesi. Deze editie werkt Cross-linx samen met vergelijkbare Europese festivals als het C3 Festival Essen, Sounds on Stockholm en Tallinn Music Week. Onder de noemer C3 Roadshow worden de meest aansprekende indie-classical acts van dit moment gepresenteerd, waaronder Hauschka (Duitsland), U: & ekke (Estland) en het Zweedse There Are No More Four Seasons.
 
Ane Brun & Zapp4
De Noorse Ane Brun is zelf al behoorlijk ‘ongrijpbaar’ met haar stijl die laveert tussen klassiek en folk, maar speciaal voor Cross-linx zoekt ze de onbegrensde samenwerking op met strijkkwartet Zapp4. Het is een lange weg vanaf Bruns bestaan als straatmuzikant tot de befaamde singer-songwriter die ze nu is. Het mysterieuze, onbereikbare van de Scandinavische sound is ook bij Ane Brun terug te horen. Voor Cross-linx arrangeert Zapp4 op unieke wijze de songs van Brun. Het Nederlandse strijkkwartet is fameus om zijn bewerkingen van o.a. Radiohead en Nirvana en bewijst dat een nieuw arrangement ook écht nieuw kan zijn. Een samenwerking om naar uit te kijken!
 
C3 Roadshow met o.a. Hauschka
Cross-linx is een Europese samenwerking aangegaan met de likeminded festivals C3 Festival Essen, Sounds on Stockholm en Tallinn Music Week. Onder de noemer C3 Roadshow worden de meest aansprekende indie-classical acts van dit moment gepresenteerd. Uit Duitsland pianist Hauschka, die met zijn door pingpongballen, gummetjes en flessendoppen vervormde ‘prepared piano’ een geheel eigen sound creëert. Het Nederlandse trio rondom harpiste Gwyneth Wentink In C-Ode brengt een zinnenprikkelende audio-visuele versie van Terry Riley’s meesterwerk ‘In C’. Het uit Estland afkomstige TU:T slaat een brug tussen elektronica, glitch en akoestische instrumenten. En het Zweedse viool/elektronica-duo There Are No More Four Seasons geeft een prettig ontregelende interpretatie van Ravels Boléro.
 
Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: Leaves
Concertversie van ‘Leaves - The Colour of Falling’, een unieke gezamenlijk gecomponeerde opera door Karsten Fundal en Efterklang met teksten van Ursula Andkjær Olsen.
Efterklangs carrière omspant inmiddels meer dan vijftien jaar kwaliteitsindie. Na vier succesvolle albums is Leaves, the colour of falling hun eerste ‘opera’, gezamenlijk gecomponeerd met de Deense componist Karsten Fundal: geïnspireerd op het leven van een groep mensen in een bunker onder Kopenhagen. Deze uit de Koude Oorlog stammende bunker vormt tevens het decor voor het stuk, die met speciale visuals naar Cross-linx wordt verplaatst. Samen met The Happy Hopeless Orchestra speelt Efterklang in een 11-persoons bezetting, met als speciale gast de 71-jarige Wagner-zangeres Lisbeth Balslev.
 
My Brightest Diamond
Dit project van de klassiek geschoolde Shara Nova raast maar door. De Amerikaanse zangeres, op wier muziek geen label is te plakken, switcht met het grootste gemak van opera naar een marching band processie en van kleine singer-songwriterliedjes tot grootse indie-composities. Begin 2017 verschijnt het volgende album, ongetwijfeld weer een vernieuwend werk dat bruggen slaat tussen vele genres. Met een fanbase van Sufjan Stevens tot Bon Iver weet je dat het met My Brightest Diamond wel goed zit. Een ontmoeting tussen pop en klassiek, indie en opera.
 
DM Stith, Shara Nova, Padma Newsome & Unremembered Orchestra
Na haar indrukwekkende debuut Penelope is de Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider terug met een nieuw project: Unremembered. Opnieuw schreef ze hiermee een meesterwerk, waarvan Cross-linx vol trots de Europese première presenteert. Unremembered is geïnspireerd op de gedichten en illustraties van de Amerikaanse schrijver Nathaniel Bellows. Met de stemmen van zangeressen DM Stith, Padma Newsome en Shara Nova in gedachte, ging Kirkland aan de slag. Resultaat is een betoverende liedcyclus die verhaalt over een kinderleven op het platteland van Massachusetts.

DM Stith
Het prachtige debuutalbum Heavy Ghost van singer-songwriter David Michael Stith alias DM Stith (Brooklyn) is verschenen mede dankzij steun van zijn vrienden Shara Nova (My Brightest Diamond) en Sufjan Stevens. DM Stith blinkt uit in een creatieve samensmelting van gitaarliedjes en ontregelende elektronica, die de luisteraar beurtelings aangenaam streelt en op het verkeerde been zet. Op Cross-linx heeft Stith een van de hoofdrollen in het Unremembered-project.
 
Shara Nova
Shara Nova (v/h Worden) is het bekendst als zangeres en frontvrouw van My Brightest Diamond. Eerder stal ze de show op Cross-linx in een samenwerkingsproject met de prettig ontregelende blazers van de Detroit Party Marching Band. Haar liedjes en geluidscollages zijn soms klein en intiem en dan weer maniakaal en geëxalteerd. Op Cross-linx speelt Shara Nova met My Brightest Diamond, maar is ze ook te horen in het Unremembered-project.
 
Padma Newsome
Newsome is een componist en multi-instrumentalist uit Mallacoota, Australië, die in zijn composities schakelt van folk naar avant-garde en van modern gecomponeerd naar pop en rock. Met gitarist Bryce Dessner (The National) vormt hij tevens Clogs, een gezelschap dat incidenteel bij elkaar komt en sinds 2001 vijf albums uitbracht. Newsome speelt mee in het Unremembered-project.
 
VanDryver
In 2012 verschijnt de band VanDryver voor het eerst op de radar. De combinatie van de popliedjes van zanger Arjen van Wijk (My Beautiful Mess) en de arrangementen van de klassiek geschoolde saxofoniste Lotte Pen is oorstrelend. Na jaren wachten, diverse projecten, EP’s en shows ziet eindelijk het debuutalbum van VanDryver het licht, met bijdragen van o.a. Binkbeats en producer Valgeir Sigurdsson (Björk).
 
James Oesi
De jonge Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi begon zijn studie in Johannesburg en bereisde dankzij vele prijzen en beurzen al snel de wereld. Een studiereis voerde langs de conservatoria van Moskou en New York en eindigde met het beste solo-examen van het jaar in Den Haag. Sindsdien richt Oesi zich als een van de weinigen op een solo-carrière als bassist. Een uniek talent! Een stuk als Failing: A very Difficult Piece for String Bass van Tom Johnson zou zomaar z’n lijflied kunnen zijn.

Molino
Het Nederlandse Molino omschrijft zichzelf als een surrealistische fanfare. Een treffende omschrijving, want het zevental combineert niet alleen pop met klassiek, maar haalt evengoed inspiratie uit jazz, folk, hiphop en elektronica. Dat kleurenpalet is verre van gangbaar, en reden voor het Berlijnse QFTL-label om de jonkies een contract aan te bieden. Er wordt gewerkt aan een tweede plaat, maar eerst brengt de band een bezoek aan Cross-linx, na eerder gerespecteerde festivals als Incubate en So What’s Next aangedaan te hebben. Als opwarming doet Molino een guerrillaoptreden op de centrale stations.

Perforator
Om creativiteit op te doen kun je op wereldreis gaan, maar je kan ook inspiratie dichter bij huis zoeken. Perforator vond voor hun neoklassieke elektronica een bijzondere invalshoek. Marlies van Gangelen en Akim Miseenkov introduceerden de joystick, inclusief bijbehorend scala aan voorprogrammeerde geluidjes, als volwaardig instrument. Hun fantasierijke composities krijgen zo een futuristisch tintje, zonder dat het geluid aan geloofwaardigheid inlevert. De klassiek geschoolde Van Gangelen was hoboïste bij Kyteman en werkte samen met Nils Frahm, Julia Holter en Damon Albarn. De brug lijkt ver naar de ruimdenkende electronicawizard Miseenkov, maar het geheel van Perforator is daardoor wel meer dan de som der delen.

Jerboah
Zelden zie je een groep waarin praktisch alle leden een andere muzikale achtergrond hebben. Het Amsterdamse Jerboah is zo’n groep. De zes leden komen uit de pop-, jazz-, theater- en klassieke wereld, maar hebben elkaar op het podium gevonden. Zo bespelen drie van deze multi-instrumentalisten de blokfluit, maar hoor je ook gewone gitaarpartijen en drums in meer traditionele popliedjes. De sfeer is bevreemdend, het geluid niet-westers en daarmee vooral niet in een hokje te plaatsen. Ga mee op een eigenzinnige trip.

Matteo Mijderwijk
Tandenborstels, auto’s of schoenen; ieder mens verzamelt wel iets. En iedere verzamelaar begint klein. Zo ook pianist Matteo Mijderwijk, die tijdens zijn puberteit begon met een goedkoop keyboard gekocht in de supermarkt. Jaren later heeft hij een rijke verzameling instrumenten om zich heen verzameld. Ook een opleiding – waar Mijderwijk volop componeerde en improviseerde – behoort tot het verleden. Zijn creatieve solo-optredens kunnen door als een Nederlandse antwoord op Nils Frahm en brachten de Amsterdammer al naar uiteenlopende festivals als November Music, Amsterdam Dance Event en Into The Great Wide Open. Mijderwijks debuutalbum wordt in mei verwacht en komt uit op kwaliteitslabel Excelsior.

Bram Stadhouders
In een recente TEDx talk, sprak de Tilburgse Bram Stadhouders (29) over het improviseren van optredens. Naar eigen zeggen is zijn voorbereiding vaak om onvoorbereid te zijn. Niet vanavond, want Stadhouders, die zijn carrière begon met het spelen van klassieke muziek, neemt een special guest mee. Rhapsody heet ze, ’s werelds grootste vervoerbare draaiorgel. Voor deze speciale gelegenheid schreef Stadhouders een nieuw stuk, dat tijdens Cross-linx te horen zal zijn. Naast het draaiorgel maakt Stadhouders gebruik van zijn gitaar en laptop en zal hij een keer niet op het podium, maar bij de ingang van de zalen optreden.

Bekijk hier een foto’s van Cross-linx 2016.

Actief op Facebook? Bezoek dan het Facebookevent.

Cross-linx wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Kalender

Maart 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Genres

Winkelmandje

U heeft geen concerten in uw winkelmandje.

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.