De Doelen breidt kunstcollectie uit met muurschildering van Rotterdamse Louis van Roode

De muurschildering, Zonder titel (1961), van de Rotterdamse kunstenaar Louis van Roode (1914-1964) heeft een nieuwe plek gekregen in de Doelen.

 

Van Roode maakte het werk voor het voormalige Dijkzigt ziekenhuis dat in opdracht van BKOR, een programma van CBK Rotterdam, werd gered van de sloop en van nu af aan te bewonderen is in de foyer van de Willem Burgerzaal. 

De schildering is door restaurator en frescoschilder Annelies Toebes via een speciale techniek van de oorspronkelijke muur gehaald en geretoucheerd. We vieren dat de bewaarde muurschildering van Van Roode een nieuw thuis heeft gekregen in het nieuwbouw gedeelte van de Doelen, de foyer van de Willem Burgerzaal. Toegankelijk voor een breed publiek, een visie die naadloos bij het werk van Van Roode past.

Directeur Janneke Staarink: “We zijn ontzettend trots dat de Doelen dit kunstwerk van Van Roode, een sleutelwerk binnen zijn oeuvre, aan haar kunstcollectie toe mag voegen en op deze manier bijdraagt aan het behouden van bijzonder erfgoed. De muurschildering wordt onderdeel van de nieuwe kunstroute van de Doelen, waarin naast prachtige naoorlogse werken ook werk van hedendaagse kunstenaars te bewonderen zal zijn".

Projectleider Marjolijn van der Meijden van CBK Rotterdam: “Met het behouden én revitaliseren van de muurschildering van Louis van Roode in opdracht van BKOR en de herplaatsing in de Doelen geven beide partijen een duidelijk signaal hoe om te gaan met naoorlogs erfgoed. Het is een prachtig en hoopvol voorbeeld voor andere partijen die beslissingen moeten nemen over de toekomst ervan.

Kunstcollectie de Doelen

De Doelen heeft een aanzienlijke (naoorlogse) kunstcollectie, waaronder het onlangs gerestaureerde beeld Curved Form (1962) van de wereldberoemde Engelse kunstenaar Barbara Hepworth (1903-1972). Op 8 maart 2022, Internationale Vrouwendag, werd de foyer waar het kunstwerk staat, omgedoopt tot de Barbara Hepworth Foyer.

Over Louis van Roode

Louis van Roode is één van de meest prominente kunstenaars van de wederopbouwperiode in Rotterdam. Hij vervaardigde vele muurschilderingen en mozaïeken in en aan gebouwen die een eigen verhaal vertellen over natuur, cultuur, de mens en de kosmos. Dit alles onder invloed van de moderniteit van het naoorlogse Rotterdam.

In Rotterdam zijn meerdere werken van zijn hand te zien, zoals het mozaïek De reis van Erasmus (1954) aan de Coolsingel of de 57 meter hoge glas-in-betongevel van het voormalige Stationspostkantoor uit 1959. Zijn laatste muurschildering maakte hij in opdracht van het gemeentelijke Dijkzigt ziekenhuis.

Ga voor meer informatie naar www.bkor.nl, dé website over kunst en openbare ruimte van Rotterdam.

van 6