ons seizoen in beeld

De laatste noten zijn gespeeld en de lichten zijn gedimd; ons seizoen zit erop! Een jaar vol concerten, jamsessies, wereldpremières, samenwerkingen en héél veel muziek ligt achter ons. Tijd om stil te staan bij wat we samen mogelijk maakten dankzij vrienden, sponsoren en andere betrokken muziekliefhebbers. 

Met jullie steun realiseerden we nieuwe programma’s, ruimte voor jong talent, inspirerende ontmoetingen en projecten die anders niet van de grond zouden komen. Op deze pagina geven we een overzicht van wat er met jullie steun klonk in onze zalen, studio’s en foyers. 

een nieuwe ruimte voor de toekomst

Aan het begin van het seizoen openden we feestelijk onze zeven nieuwe studio’s op de begane grond van ons gebouw. Iedere ruimte heeft een eigen functie, en één daarvan is de Doelen Kids Corner: dé plek voor educatie en kinderprogramma’s in de Doelen. 

De realisatie van deze studio werd mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren, vrienden en andere betrokkenen. Bijna een derde van de kosten werd gefinancierd met donaties. Dankzij deze steun konden we de ruimte volledig inrichten: van muren, deuren en verlichting tot een frisse en speelse aankleding die past bij de jonge bezoekers. 

de Studio leeft

Het afgelopen seizoen werd de Kids Corner volop gebruikt. Zo was er in elke schoolvakantie dagelijks iets te doen. In totaal deden meer dan 350 kinderen mee aan verschillende workshops waarin ze muziek, geluid en creativiteit ontdekten.

Sommigen bouwden een eigen instrument of gingen ‘klankzoekend’ met een recorder door het gebouw. Op andere dagen leerden kids beats maken op een iPad of zagen ze bij Waveformers hoe geluid zichtbaar wordt in water en zand. Er werd geknutseld, gelachen, gedanst en gemusiceerd, alleen of samen, en altijd onder begeleiding van enthousiaste workshopleiders.

Daarnaast gaf SKVR wekelijks cursussen in de ruimte: van peutermuziek tot koorzang voor tieners. Zo werd de Kids Corner een plek waar jonge Rotterdammers hun verbeelding kwijt konden en hun eerste muzikale stapjes zetten.

De Kids Corner laat zien wat we samen kunnen realiseren: een open, speelse ruimte voor nieuwe ideeën en jonge makers. 

de Kindermuziekweek 

De Kindermuziekweek is inmiddels niet meer weg te denken uit onze agenda. Dit jaarlijks terugkerende programma voor de jongste generatie werd ook dit seizoen mede mogelijk gemaakt dankzij donaties. Samen met partners SKVR, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest realiseerden we een gevarieerd programma voor kinderen van alle leeftijden.  

Het thema dit jaar: dromen. Van dromerige muziek tot teksten die verbeelden wat je nog niet durft te hopen. De aftrap vond plaats in de Grote Zaal, waar 150 kinderen samen met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest het stuk ‘Het Sterrenorkest’ uitvoerden. 

De dag erna stroomde de Jurriaanse Zaal vol voor de Kinderorkestendag. Ook waren er workshops zoals instrumenten uitproberen, zingen met ZangExpress, leren componeren, en de instrumentenparade van SKVR. 

Met dit soort programma’s brengen we kinderen niet alleen naar de Doelen, maar vooral in aanraking met de magie van muziek. Samen met onze partners werken we eraan om muziek toegankelijk te maken voor álle kinderen in de stad. 

Hélène van Domburg
wist je dat...
de Kindermuziekweek in de Doelen begon? Tien jaar lang organiseerden wij samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze week vol muziekplezier voor kinderen in Rotterdam. Het werd zo’n succes dat het sinds 2019 is uitgegroeid tot een landelijk evenement!

een podium voor talent, samen met de stad 

Een belangrijk deel van de ontvangen bijdragen kwam ook dit seizoen ten goede aan talentontwikkeling. Met die steun konden we investeren in programma’s voor makers aan het begin van hun carrière, van eerste stappen op een podium tot professionele doorontwikkeling. 

Veel van deze projecten doen we in samenwerking met partners in de stad. Met Codarts, waarmee we letterlijk een dak delen, organiseren we de maandelijkse Talent Break: lunchconcerten met studenten van de klassieke opleiding. Met het Batavierhuis vonden drie edities van de Batavierhuis Jam plaats, waarin jazztalent het podium kreeg en daarna anderen konden aansluiten. In de hoek van r&b, funk en urban klonk de Monday Night Jam zo’n twintig keer, en met productiehuis Flow werkten we samen rond hiphop, spoken word en alles daartussenin. 

Onze partners kennen het veld en begeleiden jonge makers. Wij bieden het podium, de zichtbaarheid en het netwerk van een groot concertgebouw. Juist in die samenwerking schuilt de kracht - voor talent, voor muziek en voor de stad. Zo geven we talent de kans om te groeien, én zorgen we dat publiek in aanraking komt met nieuwe stemmen, vormen en stijlen. 

Ook binnen het eigen programma had talentontwikkeling een belangrijke rol, waar een groot deel van de ontvangen steun dan ook aan ten goede kwam. Door het seizoen heen presenteerden we nieuwe gezichten in klassiek, jazz en pop.

Zo verkende Laetitia Gerards samen met het ADAM Quartet en pianist Ramon van Engelenhoven de grens tussen klassiek en pop, met een programma waarin Ravel naast Elvis Costello stond. Violist Randall Goosby betoverde de zaal met zijn open en overtuigende spel, en gaf naast Mozart ook vergeten componisten zoals Florence Price een plek in de schijnwerpers.  

De Rotterdams-Ghanese Peter Somuah Group bracht tijdens hun albumpresentatie een energieke ode aan de Ghanese highlife, waarin traditie en vernieuwing moeiteloos samenvielen. Het Sun-Mi Hong Quintet vertelde een rijk en persoonlijk verhaal in jazzvorm, geworteld in verschillende ritmische invloeden. En binnen het popprogramma klonken nieuwe stemmen zoals Judith Agaath, die met haar debuut een persoonlijke muzikale wereld openlegde, en BARTH., die met subtiele instrumentatie en ingetogen zang de Eduard Flipse Zaal wist te raken. 

akoestisch onderzoek in de Grote Zaal 

De Grote Zaal staat al sinds 1966 bekend om haar uitstekende akoestiek voor klassieke muziek. Bij versterkt geluid zoals zang, elektrische gitaren of elektronica lopen we soms tegen grenzen aan. Om de zaal breder inzetbaar te maken, lieten we dankzij donaties adviesbureau Peutz een grondig onderzoek doen. Zij brachten de knelpunten in kaart en deden voorstellen waarmee we de zaal nog veelzijdiger kunnen maken. 

nieuwe kunst in de Doelen 

Afgelopen seizoen werd de kunstcollectie in de Doelen uitgebreid met drie nieuwe werken in de publieke ruimtes van het gebouw. Twee muurschilderingen en een textielwerk, gemaakt door Anuli Croon, Sandim Mendes en Christine Rusche, geven nu extra kleur, karakter en ritme aan plekken waar dagelijks bezoekers en makers samenkomen. De realisatie van deze werken werd mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van verschillende Rotterdamse fondsen, donaties uit het bedrijfsleven en steun vanuit het Doelen Steunfonds. 

De bestaande collectie bestond vooral uit wederopbouwkunst van mannelijke kunstenaars uit de jaren zestig en zeventig. Met deze toevoegingen komt er meer ruimte voor werk van nu én van vrouwelijke kunstenaars met een band met de stad. De kunstwerken zijn inmiddels vast onderdeel van het gebouw geworden, te zien in de Willem Burger Foyer, de Eduard Flipse Foyer en bij de entree van de Grote Zaal.  

Anuli Croon
Florine van Rees
Inzoomen
Anuli Croon
Florine van Rees
Inzoomen
Christine Rusche
Florine van Rees
Inzoomen
Christine Rusche
Florine van Rees
Inzoomen
Sandim Mendes
Florine van Rees
Inzoomen
Sandim Mendes
Florine van Rees
Inzoomen

From Dust: grensverleggende opera 

Als laatste vertellen we graag over het bijzondere project From Dust van Michel van der Aa: een meeslepende VR-opera-installatie waarin je als bezoeker zélf onderdeel werd van het verhaal. Met behulp van AI, muziek, film en virtual reality ontstond een poëtische en technologisch geavanceerde ervaring over verlies, herinnering en identiteit. 

From Dust ging in wereldpremière in de Doelen en kwam mede tot stand dankzij bijdragen uit donaties. Het project werd bekroond met de prijs voor Best Immersive Work op het filmfestival van Cannes. De internationale jury prees het werk als een creatie die de grenzen van storytelling, artistieke ruimte en contact met het publiek verlegt. Als coproducent en locatie van de première zijn we trots dat we dit vernieuwende project een thuis mochten geven, en dat we via steun van onze achterban kunnen blijven investeren in grensverleggende werken die de toekomst van muziek onderzoeken en vormgeven. 

Bedankt voor een fantastisch seizoen! 

wachtlijst