Jeroen Erosie | Muurschildering Van Cappellen Zaal

Kunstenaar: Jeroen Erosie (1976 - )
Kunstwerk: Muurschildering Van Cappellen Zaal (2019) 
Collectie: de Doelen
Verwerving: de Doelen


De schilderingen van Erosie zijn geworteld in de vrije beeldtaal van graffiti, maar hebben een unieke, eigen signatuur gevonden waarin het schrift en de typografie een centrale positie hebben. ‘Het is een vreemd soort alfabet’, zegt Erosie, ‘gecombineerd met architectonische vormen’. De schilderingen vinden hun oorsprong in zijn schetsboek, waarin hij kleine, intuïtieve tekeningen maakt. Dat schetsboek is uitgegroeid tot een catalogus, gevuld met motieven voor nieuwe tekeningen, muurschilderingen, zeefdrukken en werken op doek. Bijzondere belangstelling heeft Erosie voor de kunst van de wederopbouw, zo fraai zichtbaar in de Doelen:  
 
‘In het ondefinieerbare vormen- en kleurenspel van wederopbouwkunst – of het nu een intarsia, mozaïek of sculptuur is – zie ik paralellen met de even ondefinieerbare beeldtaal van graffiti. Tussen beide werelden ligt een boeiend speelveld dat mij motiveert nieuw werk te maken. Ik zoek naar een directe vertaling van dat veld, liefst meteen met de verfroller op het oppervlak’. 
 
De muurschildering in de Van Cappellen Zaal is hedendaags, maar voegt zich ook in de traditie van muur- en gevelkunst zoals die in de jaren 1960 al in de Doelen werd gerealiseerd. ‘Ik wilde het hoekige karakter van de Van Cappellen Zaal van een open en speelse toevoeging voorzien’, zegt Erosie over zijn schildering.

terug