de Jurriaanse Zaal

onze 'Jur'

Dat de Doelen ook een concertgebouw is, wordt duidelijk in het Jurriaanse Kwartier. Witte leren zitjes, kroonluchters, marmeren vloeren: dit kwartier ademt allure. De Jurriaanse Zaal is een karakteristieke concertzaal, waar de kubusvormen aan de muur bijdragen aan een optimale akoestiek. De plenaire zaal is uitgerust met de modernste faciliteiten en is geschikt voor groepen van 100-500.

onze ‘Jur’, een van de beste kamermuziek-
zalen ter wereld
De Doelen is sinds 1966 het culturele hart van de stad Rotterdam en inmiddels een Rijksmonument uit de wederopbouw. Eén van de iconische concertzalen is de Jurriaanse Zaal, onder Doelen-medewerkers bekend als de ‘Jur’.
Helena Basilova in onze Jur'

de verbouwing van 1997

De Kleine Zaal wijzigde van naam na de verbouwing in 1997, grotendeels te danken aan de steun van de J.E. Jurriaanse Stichting. De naamgever, J.E. Jurriaanse (1906–1991), was een Rotterdamse fabrikant die zijn vermogen ter beschikking stelde aan Rotterdamse goede doelen.

Akoestisch werd de zaal bij deze verbouwing flink aangepakt. Van een onbarmhartige, ‘koude’ zaal, werd de zaal getransformeerd tot de 'warme’ Jurriaanse Zaal, een van de beste kamermuziekzalen van Europa met 591 stoelen. Een knap staaltje van Rob Metkemeijer van akoestisch bureau Peutz. 

van kamermuziek tot cabaret

De Jurriaanse Zaal is vanaf de vroege jaren zeventig the place to be voor een tal van concertseries. Denk aan familievoorstellingen, series met gitaar, piano, kamermuziek, liedrecitals, oude muziek en de hedendaagse muziekserie Red Sofa. De zaal staat ook regelmatig in het teken van de betere jazz en is ook populair voor inleidingen. 

1966

Nederlands Kamerorkest
De opening van 1966 met het Nederlands Kamerorkest in Kleine Zaal.
1966

De Kamermuziek-
vereeniging
Al sinds 1907 brengt De Kamermuziekvereeniging Rotterdam kamermuziek van wereldklasse naar Rotterdam en sinds 1966 naar de Doelen. De serie 'Beroemde Strijkkwartetten' is dan ook niet meer weg te denken uit onze programmering.
1967

Ramses Shaffy & Liesbeth List
Ramses Shaffy & Liesbeth List wagen zich op 1 december ‘en chantant’ aan de Kleine Zaal. Met overweldigend succes, waarna het jaar daarop nog vele bejubelde bezoeken zullen volgen, alvorens de twee samen geregeld te gast zijn voor meer publiek in de Grote Zaal, ook op de zondagochtend.
1973

Herman van Veen
Cabaretier Herman van Veen (die al in de Kleine Zaal, nu Jurriaanse Zaal, optrad vóór de opening in 1966) treedt in januari drie avonden op in de Doelen. Hij besluit meer muziek te spelen dan tijdens andere shows die hij dat jaar geeft. ‘Omdat de Doelen zo’n fantastische akoestiek heeft,’ zegt de zanger.
1976

Kraftwerk
Kraftwerk, de Duitse muziekgroep trad op tijdens het laatste Science Fiction Festival in de Kleine Zaal van de Doelen.
1981

Yo-Yo Ma
Cellist Yo-Yo Ma, who made his debut in de Doelen in the Kleine Zaal in October 1980, will play for the first time in May with the Rotterdam Philharmonic Orchestra conducted by David Zinman.
1982

Jean-Yves Thibaudet
Jean-Yves Thibaudet, alom beschouwd als een van de beste pianisten ter wereld, geeft op 21 december een pianorecital met muziek van Debussy en Liszt.
1983

Pandora's Music Box
Pandora’s Music Box overspoelt de Doelen begin september met eigenzinnige rockmuziek, met optredens van: The Violent Femmes, Peter Hamill, Force 10, Skeleton Crew, W.A.T., The Danse Society, Armoury Show en Clock DVA.
1986

waterorgel
Het twintigjarig bestaan van de Doelen wordt in september gevierd met een open huis. Op het podium staan onder anderen Lee Towers, het Deep River Quartet, Gerard Cox, Joke Bruijs en Spot The Looney. In de hal staat een waterorgel opgesteld.
1990

Hans Liberg
1991

Nirvana
Het is september 1991 als Nirvana een legendarisch optreden geeft in de Kleine Zaal. Zo legendarisch dat de beveiliging in moet grijpen.
1993

Grigory Solokov
1995

Robert Holl
Robert Holl, bas-bariton en vermaard vertolker van werk van de Duitse componist Schubert, ziet met de Schubertiade Weekend een hartenwens in vervulling gaan.
2004

Waltraud Meier
De Duitse mezzosopraan Waltraud Meier debuteert op 23 februari in de Doelen met een liedrecital. Meier trad al op in beroemde zalen als de Weense Staatsopera, La Scala en de Metropolitan Opera.
2005

Abdelwa-hab Doulkali
De zanger en componist Abdelwa-hab Doulkali is een van de grote helden van de Marokkaanse muziek die in de jaren zestig van de twintigste eeuw opkwamen. Samen met onder anderen Abdelhadi Belkhayat zette Doukkali hiervoor de standaard. Zijn vertolkingskunst met invloeden uit de Marokkaanse en Egyptische folklore heeft nog altijd niets aan krachten overtuiging ingeboet.
2006

Gabriel Yacoub
Het Franse antwoord op Bob Dylan, zo wordt Gabriel Yacoub gemakshalve neergezet. De folkzanger/ gitarist van Frans-Libanese komaf speelt in februari in de kleine zaal en schudt op dat moment een vers brok ellende van zich af: vlak voor zijn vertrek naar Nederland brandt zijn huis af. Hem rest nog zijn reiskoffer met kleding.
2007

Red Sofa
Red Sofa, een nieuwe serie voor moderne, hedendaagse muziek wordt gelanceerd en kent meteen een vliegende start met een retrospectief van Louis Andriessen met de stukken De Tijd, De Staat en De Materie, vier concerten rond Olivier Messiaen, en een weekend rond de in 1987 overleden componist Henk Badings.
2008

Oorkaan
De Doelen produceert voor het eerst, samen met de Amsterdamse jeugdmuziekgroep Oorkaan, een kerstvoorstelling voor kinderen. De Kleine Kerstman is gebaseerd op de kinderboeken van Anu Stohner en Henrike Wilson. Het wordt gespeeld door Joep Onderdelinden en een ensemble uit het Rotterdam Philharmonisch Orkest.
2011

Ralph van Raat
Dit jaar artist in residence met zijn eigen serie 'Ready for Ralph?'.
co-productie: Motel Mozaïque
2012

Blaudzun
Blaudzun bracht samen met special guest Emmett Tinley een speciale show, genaamd ‘The Acoustic Sessions’. Tijdens dit exclusieve akoestische optreden bracht Blaudzun met zijn muzikanten oude en nieuwe liedjes in een sfeervolle zaal en intieme setting ten gehore.
2015

DoelenEnsemble
Het DoelenEnsemble vierde in november 2015 het vijfentwintigjarig bestaan met Het landschap des welbehagens, een terugblik op het eerste concert dat het ooit gaf. Voor een deel dan, want een complete herhaling vergde een te grote bezetting. Ook klonk er in de Jurriaanse Zaal muziek van componisten als Berio, Poulenc en Reich en, als hommage aan mede-oprichter Wagemans, diens Kammersymfonie.
2015

Patricia Kopatchinskaja Violiste Patricia Kopatchinskaja deelt het podium met Orchestre des Champs-Elysées o.l.v. Philippe Herreweghe.
2019

de pianonacht
Sfeer was er absoluut tijdens de eerste pianonacht. Met pianomuziek om te luisteren, te dansen en te beleven! Het was een bijzondere avond met een gevarieerd programma van onder andere: Helena Basilova, Mike Bodde, Ruben Hein en Abel Marcel.
2019

Alice Sara Ott
Een bijzonder concert met Alice Sara Ott dat was samengesteld rond het thema ‘Nightfall’, een reis naar een wereld waar dag en nacht elkaar kruisen. 'I want us tonight to relax and forget the busy 21st century' - Alice Sara Ott
2019

Melanie Safka
The First Lady of Woodstock, beter bekend als Melanie Safka, toerde het najaar van 2019 gelegenheid van het 50-jarige jubileum van het Woodstock Festival.
2019

Colin Currie
Slagwerker Colin Currie en pianist Nicolas Hodges – allebei experts op het gebied van hedendaagse muziek – verenigden de krachten voor hun interpretatie van de componisten Harrison Birtwistle, Karlheinz Stockhausen en Morton Feldman.
2019

Wim Mertens
Ter gelegenheid van de release van zijn nieuwste album 'That Which Is Not’ kwam Wim Mertens in duo bezetting ( viool, piano én stem) naar de Doelen. Het was een bruisende avond dat werd afgesloten in de hal met een drankje en een liveset.
2020

Jools Holland
Jools Holland deelde het podium met KT Tunstall en Ruby Turner!
co-productie met Mystiek Productions
2020

Pinhani
Ze spelen overal, tot in de meest afgelegen Turkse steden en in 2020 in onze Jur'. Hun muziek is een eclectische samensmelting van traditionele muziekstijlen uit alle Turkse regio’s en een goede dosis rock.
2022

stoelen voor de Doelen
De stoelen in de Jurriaanse Zaal zijn over de jaren heen intensief gebruikt, ze zijn daarom wel aan vervanging toe. De Doelen start de crowdfunding actie 'stoelen voor de Doelen' en haalt met succes het streefbedrag op om de zaal te kunnen voorzien van nieuwe stoelen.