Ian Pieters | Hommage à Leopold

Kunstenaar: Ian Pieters (1925-2020)
Kunstwerk: Leopold Teken - Hommage à Leopold (1963/1965) 
Collectie: de Doelen
Verwerving: Rotterdamse Kunststichting (RKS)


In 1956 kreeg kunstenaar Ian Pieters opdracht van de Rotterdamse Kunststichting (RKS) tot het maken van een beeld ter nagedachtenis aan de dichter en classicus J.H. Leopold (1865-1925), ook docent klassieke talen aan het Erasmiaans Gymnasium. Pieters wilde een beeld maken dat niet anekdotisch en niet realistisch mocht zijn. Geen standbeeld of borstbeeld dus, maar “een vorm van deze tijd, een abstract teken”, zoals hij het zelf toelichtte. Het was de bedoeling dat het kunstwerk in het Erasmiaans Gymnasium zou worden geplaatst, maar de directie was niet enthousiast. Nadat Pieters nog lang aan het werk had gesleuteld, was het in 1963 eindelijk gereed. Een nieuwe locatie kwam er ook: het Leopold Teken kreeg een plek in de Doelen. Daarmee ging een langgekoesterde wens van de Rotterdamse kunstenaar in vervulling.  
 
Kunstcriticus Piet Begeer zag in het Leopold Teken een soort tribaal pronkschild, zoals dat gebruikt werd bij feestelijke ceremoniën op de eilanden ten oosten van Australië. 
In plaats van de dichter realistisch afbeelden, heeft de kunstenaar getracht diens ritmes, klanken en gedachten intuïtief te benaderen. Daarmee moet het Leopold Teken als een van de bijzonderste hommages aan een dichter worden aangemerkt, vond de criticus. 
 
Ian Pieters was trots op zijn werk in de Doelen. Hij kwam vaak kijken en beklaagde zich dan vaak over schade aan het Leopold Teken. In 1992 schreef hij nog een brief aan de directie over “een zekere nonchalance van het publiek”. Door duwen en trekken zouden er metaalbreuken zijn ontstaan. Daarop liet de Doelen het werk restaureren. CBK Rotterdam financierde die onderneming. 

terug