Henri Laurens | La grande musicienne

Kunstenaar: Henri Laurens (1885-1954)
Kunstwerk: La grande musicienne (1937/1963) 
Collectie: Stadscollectie Rotterdam 
Verwerving: Gemeentelijke Commissie Stadsverfraaiing 

 

Het nieuwe muziekgebouw de Doelen, zo vonden de architecten, verdiende een kunstwerk van internationale ambitie. Na veel getouwtrek viel de keuze op een sculptuur van beeldhouwer Henri Laurens: La grande musicienne (1937). Laurens werd eerst geïnspireerd door Rodin en later door het kubisme van Picasso. In de aanloop naar de bouw van de Doelen prijkten zijn werken al wereldwijd op tentoonstellingen en biënnales. In Parijs bleek een exemplaar van La grande musicienne te koop aangeboden te worden, voor iets minder dan 200.000 gulden. Het kunstwerk was vervaardigd in een editie van vijf stuks en als Rotterdam snel handelde kon een exemplaar worden aangekocht. Het College van Burgemeester en Wethouders nam de beslissing over te gaan tot aankoop. Daartoe moest wel nog eens 25.000 gulden extra worden bijgelegd.  

Vier maanden later arriveerde La grande musicienne bij Museum Boijmans Van Beuningen, waar het voorlopig op het terras werd geplaatst, in afwachting van een vertrek naar de Doelen. Aan de aankoop van het bronzen beeld had de wethouder wel een eis verbonden: het beeld moest zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en een relatie leggen met de stedelijke omgeving – het liefst met het Schouwburgplein bij de Doelen. Al spoedig constateerde men echter dat de sculptuur op de grote vlakte van het plein ‘in het niet zou zinken en dat het beeld geen beoogde relatie met het Concertgebouw tot stand zou brengen’. Als tijdelijke oplossing werd de binnenplaats van de Doelen (tegenwoordig de Willem Burger Hal) als locatie voor het beeld aangewezen. Vanuit ‘de riante foyer bij de Kleine Zaal’ zou La grande musicienne dan goed zichtbaar zijn. Het beeld van de beroemde Parijse beeldhouwer bleek echter gedoemd tot een kwijnend bestaan in ‘de tot dienstruimte vervallen Binnenhof’, zo stelde de Commissie vast. ‘Zo werd een aankoop die applaus verdiende tot een aanfluiting’.  

Nadat het beeld een aantal keren werd verplaatst, kreeg het in 2001 een voorlopige eindbestemming op het beeldenterras aan de Westersingel. Hier prijkt La grande musicienne in volle glorie, op een paar honderd meter afstand van de Doelen.  

terug