Nieuws overzicht array(4) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(4) "1954" ["media_galerij_id"]=> string(5) "21362" ["van"]=> string(19) "2018-10-17 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-10-26 20:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(46) "Pianist en componist Michiel Borstlap vertelt" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(317) "

Hoe ziet het leven van een musicus eruit? Wat zijn de leuke en minder leuke momenten? Wat doet hij in zijn vrije tijd? We vroegen het pianist en componist Michiel Borstlap, die in de minimal music nieuwe werelden ontdekt en op 26 oktober, samen met piano 'Georg', een sfeervol soloconcert geeft in Club Doelen.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(4102) "

Jeugd
‘Ik was er vroeg bij. Een wonderkind, dat weet ik niet. Er zit gewoon muziek in je lijf, of niet. Als je zo jong bent, is het geen keuze. Als ik kijk naar mijn dochter, die is nog geen zeven en speelt Bach met twee handen. En dan gaat ze noten veranderen: eigenlijk is ze dus aan het improviseren met Bach.’

 

Gelukkig
‘Wat het fijnste moment is van mijn leven? Wanneer ik mijn dochter zie. Dan ben ik de gelukkigste man van de wereld. Wat de minst leuke momenten zijn? Als ik haar niet zie. Ook houd ik erg van socialiseren, netwerken, mensen bij elkaar brengen.’

 

Velvet Room
‘De Velvet Room is een ronde kamer bij mij thuis met achttien bioscoopstoelen en een vleugel in het midden, waar ik eens in de zoveel tijd concertjes geef. Mensen uit heel Nederland maar ook daarbuiten bestellen kaarten en komen luisteren. Ik leer er heel veel van: omdat het superklein is voel ik iedere reactie heel goed. Er is veel emotie.’

 

Tranen
‘Tijdens een van de concerten in de Velvet Room was er een vrouw in tranen omdat ik muziek speelde van mijn cd Songs from father to daughter, die ik voor mijn dochter schreef. Zij had de cd juist van haar vader gekregen, en die was net overleden. Ook dat verbindt. Veel onbekenden raken bevriend tijdens deze kleine concertjes.’

 

Toys for Boys
‘Texel is een inspiratie. Dat natuurgebied is zo verschrikkelijk mooi; die grens tussen zout en zoet water. Het is verreweg het mooiste eiland van allemaal. En ik houd ook van 'toys for boys'. Ik heb een Vespa voor als ik naar Amsterdam wil crossen met mijn Italiaanse schoenen. En ik heb altijd een zwak voor Jaguars gehad.’

 

Georg
‘Georg is geboren in 1912. Hij is dus al 106 jaar oud. De piano stond decennia lang in de kantine van een militair tehuis. Daar vond mijn moeder hem in de jaren zeventig en nam hem mee naar huis. Ik heb op Georg mijn eerste duizend piano-kilometers gemaakt. Tijdens mijn conservatoriumtijd haalde ik mijn neus voor hem op en wilde ik een dure concertvleugel. Ik gaf hem weg aan mijn nichtje.’

 

Hereniging
‘Drie jaar geleden op een feestje bij haar thuis zag ik Georg weer, bedolven onder het kaarsvet, stof en wijnkurken. Ik deed de klep open en speelde een noot. Ik had meteen een traan in mijn oog. Ik dacht: ‘dit is wat ik wil’. Zij vond het goed dus ik haalde hem op, liet hem stemmen, zette de opnameapparatuur aan en ging erachter zitten. Zonder te oefenen of te componeren begon ik te spelen. Het nummer Velvet rolde zo uit mijn hart.’

 

Dag
‘Hoe mijn dag eruit ziet? Ik begin met koffie, en dan ga ik Bach studeren. Dan naar mijn kantoor in Vreeland, De Kippenschuur. Rond een uur of vier sluit ik daar af, en dan heb ik vaak nog een concert ’s avonds.’

 

Bedrijf
‘Naast mijn muziek heb ik een bedrijf, Gallery Play Media. We creëerden een nieuw muzieksysteem voor openbare plekken waarmee we de wereld willen bevrijden van muzak. Niemand heeft tijd om goede playlists te maken, dus we bieden ‘echte’ muziek, maar zonder drums en beats, aan ziekenhuizen, warenhuizen en restaurants. We hebben tien man in dienst.’

 

Kippenschuur
‘De Kippenschuur is, zoals de naam al zegt, een oude kippenschuur die gebruikt wordt als atelier, studio en kantoor. Daar is Gallery Play Media gevestigd, en daar staan ook mijn piano’s. Ja, ook Georg.’

 

Club Doelen
Michiel Borstlap Solo
Vrijdag 26 oktober 20.30 uur

 

Foto: Michiel Borstlap by Marcel Truyens

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(4) "1942" ["media_galerij_id"]=> string(5) "21230" ["van"]=> string(19) "2018-09-23 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-12-25 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(57) "Closer to jazz brengt gratis concert- en jamsessieavonden" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(272) "

Voor uw wekelijkse concert- en jamsessieavonden komt u naar Closer to Jazz Sessions in de Stadsbrasserie Rotterdam. Een onlangs opgericht platform voor publiek, musici en jong talent waarbij het uitwisselen van ideeën en muziek met elkaar maken centraal staat.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(826) "

Oprichters Thijs Nissen en Mitchell Damen, twee Rotterdamse jazzmuzikanten, hebben als doel de door hun geliefde jazzstroming breeds aan de man te brengen. Daarvoor hebben ze 'Closer to Jazz' opgericht. Publiek en muzikanten krijgen in de Stadsbrasserie Rotterdam de kans om de (inter)nationale jazztop in actie te zien. Na een openingsconcert start de jamsessie en krijgt u de kans samen met de jazzhelden van nu het podium te delen.

 

Er wordt samengewerkt met o.a. Benjamin Herman, Rembrandt Frerichs, Peter Beets, Maarten Hogenhuis, John Marshall, Joe Cohn en vele anderen.

 

Closer to Jazz Sessions
Woensdagavond, 20.30 uur
Stadsbrasserie Rotterdam

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(4) "1934" ["media_galerij_id"]=> string(5) "21204" ["van"]=> string(19) "2018-09-18 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2019-04-05 12:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(50) "Zangeres Magda Mendes wint Gouden Notenkraker 2018" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(329) "

Afgelopen week heeft de Rotterdamse zangeres Magda Mendes (5 april '19 in de Doelen) in Paradiso de vakprijs de Gouden Notenkraker gewonnen. Mendes kreeg meer stemmen van collega-muzikanten dan andere, bekende genomineerden zoals Waylon, Spinvis, De Jeugd van Tegenwoordig, Di-Rect, Ronnie Flex en André Hazes jr.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(1315) "

De nominatie kwam op het juiste moment, vertelde Mendes in een interview in NRC. „Dat ik door collega-muzikanten ben genomineerd, deed me echt wat. Ik dacht: wow! Ze weten dat ik besta!”

 

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige fado. In de Doelen presenteert ze in Club Doelen op vrijdag 5 april haar nieuwe programma Oliveiras. De zelfgeschreven liedjes op dit programma zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal.

 

 

 

Magda Mendes
Oliveiras - ‘Een ode aan het vergeten Portugese platteland’ (première)
Vrijdag 5 april, 20.30 uur Club Doelen

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(4) "1916" ["media_galerij_id"]=> string(5) "21034" ["van"]=> string(19) "2018-08-08 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-11-02 20:00:00" ["type"]=> string(8) "featured" ["titel"]=> string(55) "Nora Fischer plaatst eeuwenoude songs in het hier en nu" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(190) "

Samen met gitarist Marnix Dorrestein maakte Nora Fischer het album 'Hush', waarop ze met enkel twee stemmen en een elektrische gitaar eeuwenoude songs in het hier en nu plaatsen.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(1528) "

Ze stripten liedjes van 17e eeuwse componisten als Monteverdi, Purcell en Dowland tot hun pure essentie en benaderden ze met de creativiteit van 21e eeuwse muzikanten, om zo te laten zien hoe tijdloos deze muziek is. In het onderstaande fragment vertellen ze over hun album.

 

Nora Fischer en Marnix Dorrestein vertellen over Hush

 

Nora Fischer is nogal eigenwijs.
Dat vonden ze op het conservatorium niet leuk. Gelukkig heeft de zangeres de vasthoudendheid van een pitbull. En de manier van denken van haar wereldberoemde vader. Pablo Cabenda van deVolkskrant sprak met Nora Fischer. Lees het interview hier.

 

Hush
Nora Fischer & Marnix Dorrestein
Vrijdag 2 november 20.30 uur

 
Dit concert maakt deel uit van Club Doelen. Word voor € 14 lid van Club Doelen en krijg korting bij elke clubavond. Bestel de Club Doelen Pas.

 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }