Rotterdam Soos: Ode aan de Hef

Over de liefde voor een Rotterdamse brug die wereldnieuws werd

 

Op zondag 23 oktober vindt er in de Doelen Studio weer een nieuwe editie van de Rotterdam Soos plaats, een regelmatige bijeenkomst door en voor Rotterdammers waarbij de actualiteit van de stad en de wereld onder de loep genomen wordt. Dit keer brengt de Rotterdam Soos een Ode aan de Hef. 

Groot was de consternatie in de stad toen het gerucht ging dat de Koningshavenbrug, beter bekend bij Rotterdammers als de Hef, gedeeltelijk ontmanteld zou worden om een gigantisch jacht doorgang te geven naar de Eemhaven. Het jacht bleek aan en een van de rijkste mannen ter wereld te behoren: Amazon oprichter Jeff Bezos.

Bernie Sanders 
Er werd onmiddellijk een petitie opgesteld ‘A Bridge Too Far’ die ruim 77.000 keer getekend werd. Een oproep op Facebook stelde voor om eieren naar het jacht te gooien. Er verschenen krantenartikelen met voor- en tegenstanders van de demontage, de lokale TV deed ook een duit in het zakje. En de internationale pers zat ook niet stil; de New York Times schreef erover en de Amerikaanse activistische senator Bernie Sanders deelde het artikel via zijn social media. En zo werd de Hef even wereldnieuws. Uiteindelijk liep het met een sisser af. Er kwam geen vergunning, was die ooit wel aangevraagd? Het schip wordt nu afgebouwd op een werf van OCEANCO in Zwijndrecht. 

Historisch erfgoed 
Toch blijven we met vragen zitten. Waarom was de ophef zo groot? Was men echt zo begaan met het Rijksmonument? Of ging het om meer? Om de kloof tussen arm en rijk bijvoorbeeld? Of over het slordig omgaan met het historisch erfgoed van de stad? En waarom houden de Rotterdammers toch zo van die brug, die niet meer functioneert waarvoor hij ooit bedoeld was?

Joris Ivens 
Op zondagmiddag 23 oktober brengt de Rotterdam Soos een Ode aan de Hef. Met onder meer de vertoning van het meesterwerk De Brug (1928) van de befaamde cineast Joris Ivens, muzikaal begeleid door de jonge altviolist Ursula Skaug.  

Actrice Loes Luca leest gedichten over de Hef van Rotterdamse dichters als Jules Deelder en Hans Sleutelaar. Presentatrice Dore van Duivenbode gaat dieper in op de geschiedenis van de brug en het belang om Rotterdamse symbolen te koesteren. Brugwachter Sjors Ribeiro en Michel Scholte van True Price and Impact Institute schuiven aan.

Podcast
Na de levendige Rotterdam Soos: Regels zijn Regels, over het starre vergunningenbeleid, is de Soos terug met een nieuwe brandende kwestie. De editie Regels zijn Regels is terug te luisteren via de Doelen podcast.

Rotterdam Soos: Ode aan de Hef
Zondag 23 oktober 
Inloop 14.30, aanvang Soos 15.00 uur
Toegang gratis

de Doelen Studio
Schouwburgplein 50
Rotterdam

van 7