de Doelen thuis

Altijd al meer te weten willen komen over muziek, de Doelen of wil je een paar luistertips? Vind hier lees-, kijk- en luistermateriaal voor thuis.  

Nu online: Di Lasso’s Tranen van Petrus
Nu online: Di Lasso’s Tranen van Petrus
Het Nederlands Kamerkoor presenteert nu online de registratie van Tranen van Petrus. Samen met sterdanser Marijn Rademaker en Dance Company Nanine Linning maakte het koor deze voorstelling met muziek en dans over eenzaamheid, isolatie en idealisme.
Tsjaikovski’s Notenkraker
Tsjaikovski’s Notenkraker
De notenkraker is een van de meest geliefde balletuitvoeringen. Over de hele wereld wordt het stuk uitgevoerd in de decembermaand. Wat maakt het verhaal over de jonge Clara en haar houten pop zo bijzonder?
Rotterdams en Turks orkest delen online podium
Rotterdams en Turks orkest delen online podium
Een bijzondere internationale samenwerking! Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest en het Turkse Olten Filarmoni Orkestrasi speelden speciaal voor World Tolerance Day online samen. Opgenomen vanuit de Grote Zaal in de Doelen en de concertzaal in Izmir.
de Online Lunchbreak
de Online Lunchbreak
Concerten met aansluitend bijzondere gesprekken met de artiesten over muziek en leven in Coronatijden.

kijken⇾
klassiek meets pop
klassiek meets pop
Wist je dat veel populaire muziek gebruik maakt van klassieke muziek? Van dance tot rap, van pianosonate tot symfonie, ontdek met onderstaande video's wie welke muziek heeft geleend voor het creëren van een nieuwe hit.

kijken⇾
klassiek meets pop - deel 2
klassiek meets pop - deel 2
Na het delen van klassieke muziek in pop draaien we het nu om! Want er zijn ook klassieke musici die populaire muziek in een 'klassiek' jasje steken. We delen hieronder een paar voorbeelden.

kijken⇾
Beethoven x Films
Beethoven x Films
2020 is het Beethovenjaar! 250 jaar geleden werd de componist geboren in Bonn. Het hele jaar is Beethoven veelvuldig in de concertzaal te horen. Maar wist je dat zijn muziek ook al jaren in de bioscoop klinkt? Zie hieronder een kleine selectie van beroemde scenes uit filmklassiekers tot recentere films begeleid door de klanken van de grote componist.

kijken⇾
Pandora's Box
Pandora's Box
In 1985 vond in de Doelen het new wave popfestival Pandora’s Music Box plaats. Een voorbeeld zou zijn voor latere grote muziekfestivals in Nederland zoals Lowlands. Bekijk hier de 20 minuten durende rapportage van RTV Rijnmond.

kijken⇾
stem van de Doelen
stem van de Doelen
Een mini-serie uit 2016 over een dag en een nacht voor en achter de schermen van het het eigenzinnigste concertgebouw van Nederland.

kijken⇾
muzikale wereldrecords
muzikale wereldrecords
Recordpogingen zijn altijd leuk. Want wie wil nu niet de beste, grootste, langste van de wereld zijn? Bekijk hier een aantal bijzondere muzikale wereldrecords!

kijken⇾
Corona Rules
Corona Rules
In het TV-programma CORONA RULES leggen meertalige kinderen de vijf belangrijkste regels van de bestrijding van het COVID-19 virus uit in hun thuistaal. Deze serie is een vervolg op de meertalige info voorziening die OPEN Rotterdam al sinds de eerste lockdown aanbiedt vanuit de publieke opdracht die het heeft.

kijken⇾
Inspirerende artiesten
Chineke!
Inspirerende artiesten
Artiesten van over de hele wereld vinden verbinding met elkaar door hun muziek. Vandaag op Keti Koti, de Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij met het aannemen van de Emancipatiewet op 1 juli 1863, willen wij een aantal musici die een verschil maken in het zonnetje zetten.

kijken⇾
verborgen kerst-parels
verborgen kerst-parels
Er is veel meer kerstmuziek gecomponeerd naast de klassiekers van Bach en Händel. Maar welke zijn de moeite waard? Enkele luistertips!
Meesterwerken
Meesterwerken
Terugkerende meesterwerken horen bij de feestdagen. Zing ‘hallelujah’, ervaar de winterkou en krijg kippenvel.
Orlande de Lassus
Orlande de Lassus
Maak kennis met Orlande de Lassus (1532–1594). Hij was één van de invloedrijkste componisten van vocale muziek in de zestiende eeuw. Lassus schreef meer dan 2000 werken in alle vocale genres. Zijn rijke, meerstemmige, stijl inspireert tot vandaag de dag.

luisteren⇾
Luister online naar Maier, Mazzoli en Beethoven
Missy Mazzoli © Marylene Mey
Luister online naar Maier, Mazzoli en Beethoven
Een wereldpremière, een Nederlandse première en een klassieker stonden op het programma 15 oktober. Helaas kon het concert Maier, Mazzoli en Beethoven van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in onze Red Sofa serie niet doorgaan vanwege de aangescherpte maatregelen. Maar online zijn de stukken uit dit concert wel (deels) beschikbaar! Als troost hier een paar luistertips.

luisteren⇾
Rococovariaties
Rococovariaties
Maak kennis met de Rococo-variaties voor cello en orkest van Tsjaikovski. Waar de meeste celloconcerten de solist enige rust gunnen in de tutti orkestdelen, moet de solist in dit concert op een thema met acht variaties alsmaar doorspelen.

luisteren⇾
Zomerse muziek
Zomerse muziek
Met de muziek uit deze zomerse playlist reis je de hele wereld over! Bezoek als toerist 'An American in Paris', dans de tango, bekijk Russische schilderkunst of neem een souvenir mee uit Florence. 'The Fast Machine' van John Adams brengt je op de juiste bestemming. En Vivaldi's interpretatie van de zomerse hitte mag natuurlijk niet ontbreken. Veel luisterplezier!

luisteren⇾
 Eric Whitacre: rockster van de klassieke muziek
Marc Royce
Eric Whitacre: rockster van de klassieke muziek
Maak kennis met Eric Whitacre! De Amerikaanse componist en dirigent is ‘music’s modern-day superstar’ (BBC Music Magazine). Jaren voordat wij virtuele orkesten en koren gingen vormen zette Whitacre de internationale koorwereld al op zijn kop met zijn ‘virtual choirs’.

luisteren⇾
luistertips: Mendelssohn & Schumann 
luistertips: Mendelssohn & Schumann 
Deze periode kan stressvol zijn. Het luisteren naar klassieke muziek kan helpen om de gedachten te verzetten en tot rust te komen. Wij geven luistertips met spotify-lijstje en een korte toelichting op de muziek. 

luisteren⇾
podcast: Wat zong mama vroeger voor jou?
podcast: Wat zong mama vroeger voor jou?
De eerste podcastserie van de Doelen ‘Wat zong mama vroeger voor jou?’ is compleet. Vrouwelijke zangeressen, muzikanten en lokale makers uit Rotterdam vertellen over hun favoriete muziek en inspiratiebronnen.

luisteren⇾
3 x Schumann
3 x Schumann
Robert Schumann's leven was één grote rollercoaster. Hij werd gekweld door depressies, maar beleefde ook heel gelukkige tijden met zijn vrouw Clara. Lees hier meer hoe de ups en downs zijn composities beïnvloedden - met luistertips!

luisteren⇾
Wie schreef de kerstliedjes?
Wie schreef de kerstliedjes?
Overbekend zijn kerstliedjes als Stille nacht en O dennenboom. Maar wie kent de componisten en tekstschrijver van deze wereldhits? En hoe werden ze zo populair? We lichten een paar liederen uit. Met playlist!
muzikale cadeaus
muzikale cadeaus
Wat geef jij je geliefden voor de feestdagen? Deze componisten en hun vrienden hielden het niet bij een parfumfles of horloge. Lees meer over de meest exclusieve muzikale cadeaus voor de feestdagen. Met playlist!

lees verder⇾
muzikale romans
muzikale romans
De dagen worden korter, de avonden langer. We zitten meer binnen en de vrije dagen zijn misschien minder gevuld dan anders. Wat ons betreft is dit een ideale tijd om een fantasierijk boek te lezen, waarmee je helemaal weg kan dromen. Kruip lekker onder een deken op de bank met één van deze romans met een muzikaal verhaal.
Beethoven en Mozart
Beethoven en Mozart
Ontdek meer over twee composities die verband houden met het overlijden van twee van de bekendste klassieke componisten.

lees verder⇾
interview What is the Word
interview What is the Word
Kort voor zijn overlijden in februari 2020 stelde Reinbert de Leeuw het programma What is the Word samen. Het draagt onmiskenbaar zijn signatuur. Joep Christenhusz interviewde De Leeuw over het concert, dat op zondag 27 september nogmaals in de Doelen wordt uitgevoerd.

lees verder⇾
de zalen van de Doelen
de zalen van de Doelen
De Doelen is een enorm gebouw. Dwalend door het pand kan je 33 ruimtes tegenkomen, ieder met een eigen functie. Denk aan de concertzalen, repetitielokalen, kleedkamers en presentatieruimtes. Daarnaast zijn er nog verdiepingen met kantoren. Hier nemen we je mee langs de diverse ruimtes en vertellen we wat leuke weetjes.

lees verder⇾
Bach en het orgel
Bach en het orgel
Stadsorganist en vaste bespeler van het Doelenorgel Geert Bierling zou dit voorjaar een serie concerten geven waarin composities en arrangementen van Bach centraal stonden. Helaas konden deze concerten niet doorgaan, maar de programmatoelichting lag al klaar. Kees Wisse geeft in deze toelichting een interessant inkijkje in de uitvoeringspraktijk in Bachs tijd en de periode na hem.

lees verder⇾
het Wilhelmus
het Wilhelmus
Wist je dat het Wilhelmus ooit een vrolijk soldatenlied was? En dat de huidige versie een negentiende-eeuwse uitvinding is? Een lesje liedgeschiedenis. Het Wilhelmus, van strijdlied in de Tachtigjarige Oorlog naar nationaal volkslied. 

lees verder⇾
oorlogsverhalen & muziek:<br>muziek voor 4 mei
oorlogsverhalen & muziek:
muziek voor 4 mei
Herdenken is onlosmakelijk verbonden met muziek. De Nationale Herdenking op de Dam, maar ook andere lokale herdenkingen, worden altijd omlijst met live muziek. De muziekkeuze is deels voorgeschreven.

lees verder⇾
oorlogsverhalen & muziek:<br>radio oranje
oorlogsverhalen & muziek:
radio oranje
Wat werd er eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog geluisterd? Het Instituut voor Beeld en Geluid biedt online een aantal uitzendingen van Radio Oranje. Naast officiële berichten werd ook muziek uitgezonden. Van spotliederen tot soldatencabaret. Ontdek hier een aantal fragmenten.

lees verder⇾
oorlogsverhalen & muziek:<br>wartime concerts
oorlogsverhalen & muziek:
wartime concerts
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloot de Engelse overheid alle concertzalen, theaters en musea te sluiten om een massaal aantal slachtoffers te voorkomen in het geval van bombardementen. Zo ook werd de National Gallery in Londen gesloten. De kostbare schilderijen uit het museum werden verplaatst naar een veilig depot buiten de stad.

lees verder⇾
de Doelen sinds 1622
de Doelen sinds 1622
De Doelen bestaat al sinds 1622, maar toen was het ‘'St. Joris Doele’ de sociëteit van het gilde van de voetboogschutters. Pas toen na 1680 regelmatig door een orkest van stadsmuzikanten concerten werden gegeven in 'De Doele' aan het Haagscheveer, vlakbij de Delftsche Poort. Vanaf 1697 kreeg 'de Doele' toestemming van het stadsbestuur om openbare concerten te geven...

lees verder⇾
Beethovens pianosonates
Beethovens pianosonates
Beethoven schreef tussen 1795 en 1822 zijn in totaal 32 pianosonates. Het genre maakte in deze periode een ontwikkeling door, mede dankzij de verbetering van het instrument. Lees hier meer over zijn pianosonates.

lees verder⇾
Bachs Matthäus
Bachs Matthäus
Nergens ter wereld wordt Bachs Matthäus-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Waarom schreef Bach het werk? En hoe is de Nederlandse traditie ontstaan? Een kort verhaal over dit meesterwerk van Bach.

lees verder⇾

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren. meer informatie…

cookie instellingen