Poliana Vieira Canta

Singer-songwriter Poliana Vieira geeft samen met pianolegende en producer Toy Vieira en gitarist Niké Laos in het aankomende online concert een voorproefje van haar theatertour Canta. De uitzending valt een dag voor de viering van de Anjerrevolutie in Portugal. Een bevrijdingsdag, die past bij de liedjes en thematiek uit Canta

 

Portugese jeugd

Poliana Vieira woont sinds 2001 in Nederland, maar is geboren in Portugal en heeft roots in Kaapverdië. Als jongste dochter van multi-instrumentalist en wereldproducer Paulino Vieira (die onder andere achter Cesária Évora’s legendarisch album Miss Perfumado zat) kreeg Poliana in de eerste 11 jaar van haar leven een vleugje van de Kaapverdiaanse muziekindustrie mee die in de jaren 80/90 in Portugal roemrijk was.

Anjerrevolutie

Aan deze bloeiperiode van de Kaapverdiaanse muziekindustrie was een geweldloze staatsgreep vooraf gegaan. Tijdens de Anjerrevolutie op 25 april 1974 werd de dictatuur van António de Oliveira Salazar beëindigd. De revolutie was het begin van de parlementaire democratie in Portugal. De militairen droegen tijdens de staatsgreep Anjers in de loop van hun geweren, vandaar de naam Anjerrevolutie.

Canta  

In de theatershow Canta vertolkt Poliana onder andere de Portugese periode uit haar jeugd. Ze zingt zowel  in het Engels, Portugees als Kaapverdisch over het leven, de liefde en uiteraard de hoop. Haar songs  bevatten ritmische en melodische invloeden uit Kaapverdië, Portugal en Brazilië.

Spotify

Luister naar Poliana Veira op Spotify.

van 2