eerste Rotterdam Soos over wederopbouw Marioepol

Update: De Doelen feliciteert stedenbouwkundige Riek Bakker, onze gast van de eerste Rotterdam Soos op 15 mei, met het ontvangen van de Johan van Oldebarnevelt-penning uit handen van burgemeester Aboutaleb op woensdag 11 mei. Zondag 15 mei om 13.00 spreekt zij samen met Dr. Bart Kuipers en artdirector Sergii Rodionov over de wederopbouw van de Oekraïense havenstad Marioepol. Iedereen is welkom in de Doelen Studio om mee te luisteren en denken!

Op zondag 15 mei gaat in de Doelen Studio de eerste Rotterdam Soos van start, een maandelijkse bijeenkomst door en voor Rotterdammers waarbij de actualiteit van de stad en de wereld samen met bijzondere gasten onder de loep genomen wordt. 

 

Havenstad Marioepol 
Rotterdam Soos ontvangt drie experts die zich buigen over de wederopbouw van de Oekraïense havenstad Marioepol.

Op 15 mei verwelkomt schrijfster en documentairemaker Dore van Duivenbode stedenbouwkundige en voormalig directeur stadsontwikkeling Rotterdam Riek Bakker, haven deskundige verbonden aan de Erasmus Universiteit Bart Kuipers, en de Oekraïense art director/ontwerper Sergii Rodionov die een manifest ontwikkelde voor het Marioepol van de toekomst.

14 mei 1940
Van de Oekraïense havenstad is maar weinig over na de vele Russische bombardementen van de afgelopen maanden. Hoe zal de stad weer opgebouwd worden, en hoe kan een zusterstad als Rotterdam daarbij helpen? Hoe is het destijds in Rotterdam gegaan, na het bombardement van 14 mei 1940? En kan Marioepol daarvan leren?

Het DNA van Rotterdammers
Riek Bakker die in Rotterdam zowel Prinsenland als de Kop van Zuid smoel gaf, heeft bij de ontwikkeling van de stad ooit gezegd dat het Duitse bombardement van 14 mei 1940 in het DNA van de Rotterdammers zit. Hoe zou zij de wederopbouw van Marioepol aanpakken? Zou men net als destijds in Rotterdam beginnen met de havens en de banken als eerste herstellen?

En Bart Kuipers, docent aan de Erasmus Universiteit met als specialisatie Haveneconomie, wat is volgens hem van belang bij de wederopbouw van een havenstad in puin? Zijn voornaamste onderzoeksgebieden zijn onder meer groei en ontwikkeling van zee- en binnenhavens en goederenvervoer en havenbeleid. 

De Oekraïense Art director Sergii Rodionov is verbonden aan de Independent School for the City in Rotterdam. Daar ontwikkelde hij een manifest voor de verwoeste havenstad waar hij ooit woonde. Zijn onderzoek behelst niet alleen de geschiedenis en toekomst van Marioepol, maar ook de wederopbouw van Rotterdam. 

Bekijk zijn manifest hier. 

De Nederlands-Poolse journalist Dore van Duivenbode won in 2019 de Bob den Uyl Prijs voor haar boek Mijn Poolse Huis en maakte de tv-serie Moja Polska voor de VPRO. Een van haar eerste reportages, voor Vrij Nederland, maakte zij in Oekraïne.

Rotterdam Soos
Zondag 15 mei
13.00, toegang gratis

De Doelen Studio
Verrassend, actueel & lokaal zijn de sleutelwoorden die de Studio typeren. Maar ook cutting-edge, nieuw en ruig. Overdag een koffiebar, hang-out, flexplek, boekenclub. ’s Avonds de plek voor live jazz, karaoke, hiphop, talks met artiesten en concertinleidingen. Kleinste podium, groots plezier. Midden in de stad aan het bruisende Schouwburgplein is het allerkleinste Doelen-podium open!

de Doelen Studio
Schouwburgplein 52
Rotterdam 3012CL 

De Doelen
De Doelen Concertgebouw: poppodium, festivalhart, congresruimte én bruisende hotspot. Meer weten over het karakteristieke rijksmonument in het hart van Rotterdam? Bekijk de website van de Doelen voor meer informatie en de concertagenda (www.dedoelen.nl).

van 7