Met de nieuwe lp-hoezen expo dwingt de Doelen Studio de zomer af

Summertime! @Club Key 

 

Club Key: iedere vrijdagavond geven we de sleutel van de Studio aan een initiatief of talent in de stad: vrijdag 31 maart is dat voor de vierde keer aan publicist/verzamelaar Paul Groenendijk. Want dan is de officiële opening van zijn lp-hoezen expo Summertime

Zomer afdwingen
Fervent verzamelaar Groenendijk zet zijn serie van bijzondere expo’s voort met een gigantische collectie lp-hoezen van het slaapliedje Summertime, uit de befaamde George Gershwin musical Porgy & Bess (1935).

Een werkelijk waanzinnig uitgebreide collectie van wereldberoemde vertolkingen en af en toe zeer opvallend art work rond steeds datzelfde. Frank Zappa, Billie Holiday, Cristina Deutekom, James Last, Miles Davis, R.E.M. en vele anderen vertolkten het nummer.

De nieuwe expo is niet alleen een tijdelijke pracht aanwinst voor de Studio maar volgens programmeur Mieke van der Linden ook een manier om de zomer die zo lang op zich laat wachten een beetje af te dwingen.

1.200 versies
De gekte van Groenendijk voor Summertime voert heel ver. Samen met muziekkenner Jimmy Tigges begon hij in 1988 met het verzamelen van alle mogelijke uitvoeringen van het nummer. Dat resulteerde uiteindelijk in een bijzonder boek, het naslagwerk ‘SUMMERTIME, Moed gevraagd bij de 834ste versie’. Met gegevens en wetenswaardigheden van meer dan 1.200 versies van de aria.

Jazz- en blues musici
Groenendijk: “Porgy And Bess was een poging een moderne opera te schrijven vanuit de zwarte muzikale erfenis. Summertime is een lullaby, een slaapliedje. De opera was aanvankelijk geen succes, maar veel van de songs wel. Vooral Summertime werd direct opgepikt door jazz- en blues musici als Billie Holiday, Bob Crosby en Sidney Bechet. Het is waarschijnlijk het meest gecoverde nummer uit de muziekgeschiedenis, met meer dan 10.000 op geluidsdrager vastgelegde versies. Variërend van opera tot heavy metal, van soul tot kamermuziek, van rockabilly tot liftmuzak. Vocaal of instrumentaal, gespeeld op elk denkbaar instrument, van tenorsaxofoon tot panfluit, kort maar krachtig binnen de minuut of lang uitgesponnen tot meer dan twintig minuten. Maar altijd mooi. Elke artiest kan er iets van zichzelf inleggen. Het nummer verveelt nooit.”

New Yorkse Skyline
Naast de meer dan honderd Summertime platenhoezen, zijn er ook 80 hoezen met uitvoeringen van Porgy And Bess, 60 hoezen met Gershwin als thema en 20 hoezen met de zomer als thema te zien.

Groenendijk borduurt nog even door op het Amerika-thema met een serie New York-hoezen van Antonin Dvořáks Negende Symphonie Aus Der Neuen Welt//From The New World. Én als toetje een serie larger than life wolkenkrabberhoezen. Van Lee Towers en Bert Kaempfert tot Marvin Gaye en the Stranglers, allemaal gebruiken ze de New Yorkse skyline als achtergrond voor hun hoezen. Een zomerse America expo, gratis te bezichtigen in de Doelen Studio.

Maher's Kitchen
De vrijdagavond begint steeds om 18:00 uur met het buffet van Maher’s Kitchen: Syrische en Siciliaanse schotels van de Rotterdamse top chef uit Damascus. 

De vernissage van Summertime! is rond de klok van 20:00 uur. En is voor zowel de buffet- als het expo publiek gratis. 

vinyl expo: Summertime! edition
Zondag 31 maart 2023
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: de Doelen Studio, Schouwburgplein 50, Rotterdam 3012 CC
Entree: gratis met RSVP

Colofon
Samenstelling: Paul Groenendijk m.m.v. Jimmy Tigges
Idee: Mieke van der Linden  

De Doelen
De Doelen Concertgebouw: poppodium, festivalhart, congresruimte én bruisende hotspot. Meer weten over het karakteristieke rijksmonument in het hart van Rotterdam? Bekijk de website van de Doelen voor meer informatie en de concertagenda (www.dedoelen.nl).

van 7