De Wunderkammer van J.A. Deelder in de Doelen

de Doelen

HET BOEK: 

Onze nim-
mer falende 
geestelijke
aspirine.

 

Sinds 15 december 2023 staat de Wunderkammer van J.A. Deelder in de hal van de Doelen.

Een megagrote door productiondesigner Ben Zuydwijk ontworpen kijkdoos, in de buurt van de dansvloer, waar de bezoeker zich kan onderdompelen in het leven en werk van de schrijver. Mooi uitgelicht en spannend om in alle rust te ervaren, een soort 3-dimensionale soundtrack van iemands leven en werk. 

Dat onderdompelen hebben de bezoekers afgelopen weken vanuit het hele land ter harte genomen. Oude en nieuwe Deelder fans nemen alle tijd om de installatie, ontworpen door AMC Fok, te ondergaan. Er worden gedichten aan elkaar voorgelezen, anekdotes verteld en diepe gesprekken gevoerd. Het gastenboek van de Wunderkammer raakt steeds voller met odes en herinneringen aan de zo gemiste Rotterdammer. 

Initiatiefnemer Mieke van der Linden: “De Wunderkammer van Jules is een onverwacht groot succes. We hadden wel verwacht dat men het een mooie installatie zou vinden, die regenbui van boeken die AMC Fok heeft gecreëerd van zijn werk, maar dat fans van heinde en ver zouden komen om zich te laven aan zijn werk kwam toch als een verrassing. We zijn dan ook verheugd dat de Wunderkammer van Deelder geprolongeerd wordt en ook tijdens het Internationale Filmfestival te bezoeken zal zijn. Midden in het festivalhart, midden in de stad.”

Schrijversschap

Hoeveel boeken heeft Jules Deelder op zijn naam staan? Wanneer kwam zijn eerste boek uit? En in welk jaartal zag zijn laatste boek het licht? En waar schreef de veelzijdige schrijver over? De Wunderkammer in de Doelen geeft met het ontwerp van A.M.C Fok en Ari Deelder op een wonderlijke manier antwoord op de vraag.

Zodra je de Wunderkammer betreedt waan je je in de boeken- en muziekwereld van de alom zwaar gemiste schrijver. De bezoeker kan zich op bijzondere wijze laven aan het enorme oeuvre van de schrijver, met de soundtrack van Deelder’s favoriete jazznummers als begeleiding.

De Wunderkammer van J.A. Deelder is een ode aan zijn schrijverschap én zijn liefde voor jazz. Tot en met 24 januari te bezoeken tijdens werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur en op dagen dat er concerten zijn. De openingstijden gedurende IFFR: van donderdag 25 januari tot en met zondag 4 februari dagelijks tussen 13.00 en 21.00 uur.

We zijn dan ook verheugd dat de Wunderkammer van Deelder geprolongeerd wordt en vanaf nu op vrijdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken is. Curator AMC en initiatiefnemer zullen aanwezig zijn.

van 4