Becoming Kay Slice

Kay Slice fileert, snijdt en raakt. En is op een muzikale missie. Hoe dat klinkt? Als een mix van hiphop, soul en afrobeat. Ga mee op zijn zoektocht naar identiteit en alles wat je onderweg tegenkomt. 


Al van jongs af aan neemt Kay alle muzikale indrukken in hem op. Hij is verslingerd aan Amerikaanse hiphop, rapt met de andere kinderen van zijn school, en in de Ghanese kerk gaat hij op in de spirituele gospelmuziek. Op 14-jarige leeftijd begint Kay lyrics te schrijven. Vanuit zijn eigen slaapkamerstudiootje neemt hij zijn tracks op. Busta Rhymes en Nas zijn grote voorbeelden. Maar niemand behalve zijn vrienden krijgt de muziek te horen.  
 
Kays muzikale carrière neemt een vlucht als hij samen met een groep MC’s en producers de hiphopformatie Brandwerk opricht. Hoewel Kay goed gedijt in een groepsverband en geniet van de live-ervaring die hij opdoet, is hij al snel toe aan een muzikale solo-identiteit. In Rotterdam stelt Kay daarom een begenadigde live-band samen, en hij ontdekt dat rap alleen niet volstaat, zijn boodschap vereist een breder muzikaal palet. Zodra hij rap begint te combineren met melodielijnen merkt hij dat hij steeds dichter bij zichzelf komt, als artiest en persoon.  
 
De zoektocht naar wie hij is als artiest valt samen met een persoonlijke zoektocht langs Ghanese dorpen, vernieuwende percussionisten en studio’s. Begin 2020 reist Kay af naar Ghana om zijn roots te bestuderen. Vol indrukken en muzikaal materiaal keert hij terug naar Nederland. Het nieuwe album ‘Back to Back’ is dan al in wording, een album waarin Kay de genres hiphop, afrobeat, spoken word, funk en soul aan elkaar weeft als soundtrack voor zijn verhaal. 
 
In Kays solowerk omarmt en toont hij zichzelf in alle facetten, en daarmee richt hij de spotlights op iedereen die net als hij het product is van meerdere culturen. Hij heeft een grote missie: een rijke indruk van Afrika meegeven aan zijn generatie. Afrika als het deel van de wereld waar de spirituele kracht van muziek wordt erkend en gevierd. Met zijn muziek wil Kay ook vertellen over mensen die niet gezien worden, gevoelens die nog niet omarmd worden. 
 
Vandaag de dag maakt de 29-jarige Kevin Adu Yeboah Martin muziek als Kay Slice. Luister op 3 april naar zijn ‘Grooves from a hiphopkid with a Ghana soul’. 

  
Interview

In het programma Mondo vertelde Kay Slice over zijn reis naar Ghana en zijn zoektocht naar muzikale roots. Inclusief voorproefje van zijn nieuwe album ‘Back to Back’: 

 

van 2