de Doelen Art, een nieuwe vrijplaats voor beeldende kunst midden in de stad

De kick van de Doelen begint aan de straatkant!

De nieuwe Doelen studio's lopen vanaf hoek Kruisplein-Schouwburgplein tot aan Karel Doormanstraat-Kruisstraat en zijn mede dankzij de steun en inzet van Gemeente Rotterdam werkelijkheid geworden. Na de lancering van de vernieuwde Doelen Studio in studio 1, opent Studio 2 op 30 mei haar deuren.

CBK Rotterdam

Studio 2, die de naam de Doelen Art zal dragen, is een samenwerking tussen de Doelen en CBK Rotterdam. 

Onder redactie van Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam, schrijver/filosoof Siebe Thissen, en vanuit de Doelen Janneke Staarink en Vincent Sturkenboom wordt onder meer een art gallery gerealiseerd.

Directeur Janneke Staarink: ”De Doelen is met haar internationale kunstcollectie een belangrijke plek voor liefhebbers van wederopbouwkunst. In de beginjaren hield de Rotterdamse Kunststichting kantoor op de begane grond van het gebouw én dreef er tussen de jaren ’66 en ’82 ook een galerie. Hoe mooi dat we in samenwerking met CBK na lange tijd weer een ruimte hebben kunnen vrijmaken die geheel aan het tentoonstellen en verkoop van beeldende kunst gewijd zal zijn. En we zo de draad dus weer met nieuwe energie oppakken.”

Hommage

De eerste expositie van de Doelen Art is een hommage aan die begintijd, aan de allereerste show die in de zomer van 1966 plaatsvond in Expositiezaal de Doelen. Deelnemende kunstenaars waren, typerend voor die tijd, 17 jongemannen waaronder Rotterdamse kunstenaars Woody van Amen, Mathieu Ficheroux, Kees Franse en Daan van Golden en slechts één vrouw, te weten de schilder Trees Suringh. 

“Dat bij de komende eigentijdse hommage meer vrouwelijke kunstenaars zullen exposeren moge duidelijk zijn”, aldus Staarink.

Daarvoor heeft de kunstenaar Niek Verschoor 18 jonge kunstenaars gevraagd, die o.a. werken in de art community op het Coolhaveneiland het IJzerblok, om naast de terugblik ook het venster op de toekomst te openen.

Curatoren

In de planning staan verder, in samenwerking met verschillende partijen in de stad, snel wisselende exposities. Met werken van nieuwe Rotterdamse talenten, Willem de Kooning afstudeerders en al meer gesettelde kunstenaars. 

Kunstenaar Herman Lamers, bij Rotterdammers bekend van zijn beelden ‘De Reus van Rotterdam’, ‘Zebra in de nesten’ en zijn presentaties in Het Archief, gaat als een van de curatoren aan de slag met het organiseren van groepspresentaties, interventies en performances.

Daarnaast wordt Doelen Art een vrijplaats voor grote festivals als bijvoorbeeld IFFR en Poetry International.

Directeur CBK Rotterdam Ove Lucas: “Dit initiatief steunt CBK Rotterdam graag. Een levendige en historische plek midden in de stad, dat is precies wat kunstenaars en kunstliefhebbers nodig hebben.”

Openingstijden

Juni
donderdag t/m zaterdag van 14.00 - 20.00 uur 
zondagen van 14.00 – 18.00 uur

Juli 
donderdagen t/m zaterdag van 14.00 - 20.00 uur

 

De tentoonstelling is te zien t/m zaterdag 13 juli. 

van 4