fiscaal voordelen

De Doelen staat onder de naam ‘Stichting de Doelen Steunfonds’ geregistreerd als een Culturele ANBI. Een ANBI is vrijgesteld van schenkbelasting. Voor een begunstiger betekent de ANBI-status fiscaal voordeel in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Voor de meest actuele informatie over de Geefwet verwijzen wij graag naar de belastingdienst.

fiscale voordelen

voor eenmalige schenker en donateurs

Dankzij onze ANBI-status Schenken aan een ANBI levert fiscale voordelen op voor particulieren en bedrijven. In vergelijking met een gewone ANBI levert een schenking aan een Culturele ANBI zelfs meer voordeel op dankzij de 25% extra aftrek die geldt bij schenken aan deze ANBI. 

Een gewone gift kan bijvoorbeeld een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige gift zijn. Gewone giften moeten wel aantoonbaar zijn voor de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld via een afschrift van de bankrekening. Als eenmalige schenker of Donateur komt je in aanmerking voor de fiscale voordelen die gelden voor een gewone gift, want ook deze is aftrekbaar. 

In tegenstelling tot de periodieke schenking heeft deze wel een drempelbedrag. Dit drempelbedrag voor gewone giften is 1% van het drempelinkomen met een minimum van € 60. Ook geldt er een maximum van 10% voor het aftrekken van gewone giften. 

meer informatie

eenmalig schenken donateurs

voor schutters en patronen

Om toch meer fiscaal voordeel te kunnen ontvangen en zonder drempelbedrag te kunnen doneren, kan je de donaties vastleggen als periodieke schenking met een minimum van vijf jaar. Deze schenking is volledig aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Wanneer je als Schutter of Patroon met een periodieke schenking, van respectievelijk € 500, € 5.000 of € 25.000 per jaar, gedurende tenminste vijf jaar het fonds ondersteunt. Een periodieke schenking moet vastgelegd worden. Dit kan met een overeenkomst voor een periodieke gift in geld. 

meer informatie

schutterspatronen

bereken je voordeel

Benieuwd naar wat het fiscaal voordeel kan zijn? Dat kan! Bereken dit met de rekenmodule. 

voordeel berekenen 

zie ook

de voorwaarden voor het aftrekken van periodieke giften (belastingdienst.nl)