Internationale Vrouwendag in de Doelen, niet één dag, maar een hele week

Op 8 maart vieren vrouwen wereldwijd Internationale Vrouwendag.

 

Met bijeenkomsten, debatten en feest. Ook de Rotterdamse Doelen doet natuurlijk mee: met optredens van bijzondere power women performers, door een groot mid century kunstenares te eren en alle vrouwen uit te nodigen voor een pamper momentje in de Doelen Studio. Een week lang is het vrouwen wat de klok slaat. Met live muziek, docu’s, talks, DJ’s, vrouwelijke muzikanten en luim, zowel binnen als buiten het concertgebouw.

Barbara Hepworth Foye

Presentatrice Jet Sol neemt het publiek op Internationale Vrouwendag mee naar alle hoeken en gaten van de Doelen. Onder meer naar de eerste verdieping, waar het onlangs gerestaureerde beeld Curved Form van Barbara Hepworth wordt onthuld. En waar de foyer waar het kunstwerk staat wordt omgedoopt tot de Barbara Hepworth Foyer.

Directeur Janneke Staarink: "De meeste zalen en ruimtes in de Doelen dragen de naam van een man. Grote namen van grote mannen die belangrijk waren bij de realisatie van de Doelen in 1966. De enige vrouw naar wie een ruimte is genoemd is Nancy Zeelenberg, de toenmalige wethouder van cultuur, die een belangrijke rol speelde bij de bouw van de Doelen. Daar moet verandering in komen. Wij zijn trots op het beeld van Hepworth en een belangrijke kunstenares als zij verdient een eigen foyer! Sterker nog, een aantal ruimtes zullen zeker de namen van vrouwen gaan dragen."

Diamanda

Voorafgaand aan de feestelijke onthulling houdt kunstcritica Sandra Smets beneden in de van Cappellenzaal een lezing over de kunstenares en wordt de Britse documentaire A Life in Sculpture vertoond. In de docu volgen we Hepworth in haar vroege zoektocht naar haar vorm tot aan de grote werken die zij op latere leeftijd in Cornwall creëerde. Daarnaast komt de rivaliteit tussen haar en beeldhouwer Henry Moore aan bod.

De feestelijkheden rond het beeld worden muzikaal omlijst door niemand minder dan violiste Diamanda La Berge Dramm.

Liever Kroes

Vervolgens op naar de meest eigenwijze plek van het gebouw, de Doelen Studio, waar het roemruchte Kapsalon Theater op herhaling gaat. Kappers en een nagelstylist staan wederom klaar om bezoekers en performers nog snel van een mooi en feestelijk kapsel en een manicure te voorzien, want ook pamperen hoort bij Vrouwendag.

Janneke Staarink: “De Kapsalon is een heerlijke service voordat het feest begint. En als we dan toch aan dresscode doen dan zou ik zeggen dress up if you like, het is tenslotte maar één keer per jaar Vrouwendag!

Tijdens de Doelen Kapsalon wordt onder meer de VPRO documentaire Liever Kroes van de Rotterdamse Nelly Dos Reis vertoond. In de docu vertelt de Kaapverdiaanse over hoe ze als klein meisje niets liever wilde dan lang blond haar, over het pijnlijke ontkroezen van haar haardos op jonge leeftijd en welke invloed de witte, westerse samenleving ooit op haar schoonheidsideaal had. In een nagesprek met Nelly komen we onder meer te weten over Nelly’s zelfacceptatie en haar docu plannen voor de toekomst.

Power Women

Muzikaal wordt 8 maart ook gedenkwaardig. In de Grote Zaal brengt de New Yorkse vocale band Roomful of Teeth de Pulitzer- winnende compositie van Caroline Shaw. De Amerikaanse componiste werd in 2013 met haar Partita for 8 de jongste winnaar van de fameuze prijs ooit. Doelen programmeur Masa Spaan voelt de Power Women van het ensemble na afloop aan de tand. 

Vrouwen van de Doelen

Ook buiten laten vrouwen van zich horen. Sinds de bouw van de Doelen in 1966 hebben duizenden vrouwelijke performers er op het podium gestaan, en nog eens duizenden van hun vele concerten genoten. De videoclip Vrouwen van de Doelen met beelden van de allereerste artiesten tot de meest recente, gelardeerd door enthousiaste bezoeksters, wordt de gehele feestweek op de muur van van de goede buur de Pathé bioscoop geprojecteerd en ook online gepresenteerd. Van Tina Turner en Karsu tot Jessye Norman en Janine Jansen, de lijst van Vrouwen van de Doelen is eindeloos en nog lang niet af. Het startschot van de vertoning van de clip vindt bij schemer plaats.

Mama Podcast

Vrouwendag is natuurlijk de uitgelezen dag om een nieuwe serie van van de Doelen podcast Wat zong Mama vroeger voor je? te lanceren. Babs Assink gaat aan de hand van muzikale fragmenten in gesprek met vrouwen over de muziek die belangrijk voor ze is. Saxofonist Kika Sprangers is de eerste in een prachtig rijtje. Te beluisteren via de bekende podcast kanalen.

Powervrouwenweek

Na de 8ste maart dendert de muzikale Vrouwen Karavaan gelukkig zeker nog tot het weekend door. Zo geeft violiste Liza Ferschtman op woensdag 9 maart een pianoconcert recital in de Jurriaanse Zaal, tezamen met Malin Broman viool, Antoine Lederlin cello en Jonathan Biss piano.

Op zaterdag 12 maart is het in de Grote Zaal tijd voor het Paris Mozart Orchestra onder leiding van twee Mastra’s. De vaste dirigente Claire Gibault deelt daarbij het podium met Stephanie Childress, de laureaat van het eerste concours voor vrouwelijke dirigenten La Maestra en met pianiste Nathalia Milstein. En wordt er uiteraard ook werk van een vrouwelijke componist gespeeld: Capricco a due, uit 2013 van de Italiaanse Silvia Colasanti.

De avond wordt afgerond met een nagesprek onder leiding van Dore van Duivenbode over de La Maestra Competition, de contest voor vrouwelijke dirigenten die Gibault in 2020 voor het eerst in Parijs op touw zette. 220 vrouwen van 51 verschillende nationaliteiten reageerden op de online oproep voor vrouwelijke dirigenten.

Tenslotte vergezelt de jonge blokfluitiste en pianiste Lucie Horsch zondagochtend 13 maart in de Jurriaanse Zaal haar tijdgenoot en medestudent aan het Amsterdamse Conservatorium bariton Raoul Steffani. Een mooie afsluiter van een gedenkwaardige vrouwenweek.

van 5