Geert opent Pandora's Box

Herbeleef de roaring twenties! De zwijgende filmklassieker Pandora’s Box uit 1929 met de legendarische Louise Brooks komt tot leven met live improvisatie op het Doelenorgel door Geert Bierling. Lees hieronder wat deze film zo bijzonder maakt.

Kom je kijken?

Geert opent Pandora's Box 
wo 6 okt | 19.00 | Grote Zaal 

verhaal

Pandora's Box is een zwijgende filmklassieker die zijn tijd ver vooruit was. Regisseur Georg Pabst stond bekend om zijn zwijgende film waarin hij maatschappelijke, sociale en seksueel geladen onderwerpen aansneed. Met Pandora's Box wilde hij de tijdsgeest van de jaren ‘20 in de Weimarrepubliek in beeld brengen door een seksueel onafhankelijke vrouw te portretteren. In de film volgen we de hoofdpersoon Lulu op een verleidingstocht langs verschillende mannen. Dit leidt tot vele pijnlijke situaties, tot een moordzaak aan toe. Na vele omzwervingen belandt Lulu op kerstavond in de armen van Jack the Ripper. Met de glimlach waar actrice Louise Brooks beroemd om is geworden geeft Lulu zich over aan de moordenaar.

ontvangst

In januari 1929 ging Pandora's Box in première in Berlijn. De film werd niet goed ontvangen. Sommige filmrecensenten vonden dat Louise Brooks niet kon acteren, anderen vonden dat ze het personage Lulu veel te overdreven neerzette. De seksueel onafhankelijke Lulu viel ook niet in goede aarde. Onder meer in Frankrijk en Engeland werden voor de vertoning delen uit de film geknipt om de verhaallijn te kuisen. In Nederland kwam de film niet door de zogenaamde filmkeuring en werd de film ‘op grond van zedeloosheid’ verboden.  

nieuwe waardering

Pas in de jaren vijftig was de tijd echt rijp voor deze film. Pandora's Box werd in de originele staat hersteld en James Card, een liefhebber van zwijgende films, bracht de film opnieuw onder de aandacht bij filmhistorici, curators en critici. Pandora's Box werd alsnog ontvangen als meesterwerk. Louise Brooks werd geprezen om haar schoonheid en aanwezigheid op het zwijgende filmdoek. Een filmklassieker was geboren.

muziek  

Pandora's Box is uitgegeven als zwijgende film. Het was in de begintijd van de film nog niet mogelijk om beeld en geluid synchroon te laten lopen. Geheel passend bij de traditie van de zwijgende film, verzorgt Geert Bierling vanavond de live muziek bij de film door te improviseren op het Doelenorgel. Tijdens de uitvoering kijkt Bierling mee met de film op een scherm. Het begin van zijn improvisatie vindt hij het spannendste gedeelte, want dan wil hij de toon zetten voor de avond. Daarna hoopt Bierling dat het publiek hem ‘vergeet’, want dan smelten muziek en film samen, voor de ultieme filmbeleving.