Francesca Patella

Louis Andriessen 1939 - 2021

Met grote ontzetting hebben we kennis genomen van het overlijden van één van Nederlands grootste componisten aller tijden, Louis Andriessen(1939). Zijn werk was meerdere malen te horen in de Doelen in de afgelopen jaren zoals De Tijd(2007) en De Staat (2008), De Materie (2008), Workers Union (2016), Hoketus (2017) en Muted(2019) i.s.m. David Lang en Julia Wolfe voor zijn vrouw Monica Germino o.a. in opdracht van de Doelen. 

Tijdens een interview met ons vertelde hij: ‘Mijn muziek is georganiseerde anarchie. Het publiek weet niet welke kant de noten opgaan. Je creëert een labyrint waarbij de luisteraar verrassende dingen krijgt voorgeschoteld. Maar uiteindelijk geeft het orkest het stuk een ziel.’

Zijn laatste compositie ‘May’ dateert uit 2019, dit maakte Louis Andriessen als eerbetoon voor zijn vriend Frans Brüggen. Andriessen schreef in de toelichting bij May dat hij zocht naar een groot en lang gedicht, ‘net als de natuur, maar omringd door glas, met veranderende kleuren, eigenaardig en raadselachtig’. Het is het gedicht ‘mei’ van Herman Gorter geworden. 

In binnen- en buitenland heeft Andriessen een diepe indruk achtergelaten, zijn invloed op klassieke muziek zal voor altijd voortleven.

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.