Extase, een documentaire over de ultieme uitvoering

Op 23 maart 2011 was de Doelen het toneel van een megaproject: 356 musici betraden het podium voor de uitvoering van Arnold Schönbergs Gurrelieder. De voorbereiding en het uiteindelijke concert van deze unieke uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw werd door Carine Bijlsma gevolgd, resulterend in de documentaire Extase. Nu, een jaar na het overlijden van Reinbert de Leeuw, wordt deze documentaire samen met het integrale concert online uitgezonden. 
 
Dit werk is zo groot, dat ik soms denk dat het eigenlijk te groot is voor één persoon.’ zei Reinbert de Leeuw over de Gurrelieder. Voor De Leeuw was de uitvoering van dit werk van Arnold Schönberg een droom die werkelijkheid werd.  
 
Op 23 maart 2011 betraden 356 musici het podium voor de uitvoering van Gurrelieder. Een megaproject, waar Reinbert de Leeuw zijn ziel en zaligheid instak. In de intieme documentaire Extase volgt filmmaker Carine Bijlsma De Leeuw tijdens de realisatie van zijn droom. In tien dagen wordt het mega-orkest en koor, samengesteld uit onder andere studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts, klaargestoomd voor de volledig uitverkochte uitvoering op 23 maart 2011 in de Grote Zaal van de Doelen.  
 
Hoe is het om voor een 356-koppig orkest en koor te staan? 
Reinbert de Leeuw ‘leeft’ voor de uitvoering van de Gurrelieder. In de documentaire is te zien hoe inspirerend de voorbereidingen zijn en tegelijkertijd hoe uitputtend. De Leeuw wordt in het proces steeds magerder. Al zijn energie gaat naar het orkest, het koor, de ultieme uitvoering. Hij stopt alleen zo nu en dan voor een korte rookpauze. Hoe meer De Leeuw zich verliest in de muziek, hoe dichter we komen bij zijn totale devotie aan de muzikale wereld. In extase betreedt De Leeuw dan uiteindelijk het podium. Een live uitvoering om niet meer te vergeten. 
 
This film captures the transcendent power of music through the journey of an impassioned conductor and instills in the viewer a belief in the necessity of art in all of our lives.'
- jury Doxa Short Documentary Award 2012 over Extase.

Gratis vanuit huis te bekijken!
Zondag 14 februari om 14.00 en 19.30 uur wordt de documentaire Extase samen met het hele concert door ons uitgezonden. Reserveer een tijd en ontvang twee dagen van te voren per e-mail de link voor de online uitzending.