Rotterdamse podia bieden meer ruimte voor jazztalent

Rotterdam is van oudsher een veelzijdige jazzstad. De stad biedt een uitgebreid netwerk van podia, programma’s, festivals en ondersteunende organisaties voor bekende en nieuwe artiesten. LantarenVenster, de Doelen en BIRD geven daar in de komende jaren een extra impuls aan met een nieuwe samenwerking. De drie podia slaan de handen ineen om talentvolle jazzmusici meer te ondersteunen en een podium te bieden. 
 
LantarenVenster, de Doelen en BIRD bieden meer ruimte voor een programma dat zich met name richt op de ontwikkeling van (jonge) jazzmusici uit Rotterdam maar ook van elders. Nieuwe en avontuurlijke makers hebben een broedplaats nodig; podia om hun muziek te delen met het publiek en zich verder te ontwikkelen.

“Tijdens jazz en improvisatieconcerten van jong talent ontdekt de luisteraar nieuwe vormen, nieuwe ontwikkelingen en een nieuw geluid,” aldus Frank Bolder (LantarenVenster) namens de drie podia. “Bovendien zijn optredens voor artiesten vaak een springplank naar grotere zalen en een groter publiek. Als podia vinden we het erg belangrijk om niet alleen de gevestigde orde in huis te hebben maar juist de nieuwe toestroom van jonge makers ruim te ondersteunen.”
 
Als beginnend muzikant moet je veel meters maken: componeren, repeteren en opnemen, maar ook live optreden voor publiek. De nieuwe samenwerking biedt een gegarandeerd aantal speelmogelijkheden aan jong talent dat aan het begin staat van een professionele carrière.

"De podia zorgen er gezamenlijk voor dat artiesten zich professioneel kunnen presenteren aan het publiek, en zo hun kunst verder kunnen ontwikkelen", zegt Mirella Boumans (de Doelen). "Een echte Rotterdamse samenwerking waarmee we onze krachten en kennis bundelen". Door de samenwerking en de subsidie wordt een belangrijke stap in de persoonlijke ontwikkeling van Rotterdamse jazzmusici en Rotterdamse jazz goed geborgd.

De Rotterdamse cultuurwethouder Saïd Kasmi ondersteunt de samenwerking van harte en heeft in het kader van het Cultuurplan ’21 – ’24 extra financiële middelen beschikbaar gesteld. Saïd Kasmi: “Ik vind het erg belangrijk dat jonge makers in de komende jaren meer ruimte krijgen en de Rotterdamse zalen hun deuren wijd openzetten voor talent. Met dit initiatief geven we daar vorm aan en ik hoop dat hier grote namen uit voortkomen!”

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.