verborgen kerst-parels

Er is veel meer kerstmuziek gecomponeerd naast de klassiekers van Bach en Händel. Maar welke zijn de moeite waard? Enkele luistertips! 
 
Palestrina – Missa Hodie Christus Natus Est

Een zeer bijzondere compositie uit 1575. Palestrina maakt op inventieve wijze gebruik van twee koren, die contrasterende partijen in twee koren worden afgewisseld met dansachtige delen.

Charpentier - Messe de Minuit pour Noël

Marc-Antoine Charpentier maakte in deze kerstmis gebruik van populaire 17e-eeuwse melodieën. Vandaag de dag zijn ze niet meer bekend, maar stel je voor dat ineens de melodie van ‘stille nacht’ voorbijkomt tijdens een religieus werk in de kerstmis. Een interessante keus en leuk samenspel van religieuze en seculiere muziek.

Fry - Santa Claus Symphony

William Henry Fry creëerde met deze ‘symfonie’ een vrolijk muzikaal verhaal langs een kerstfeest, een reiziger die verdwaalt in de sneeuw en de kerstman die door de schoorsteen zoeft!

Saint-Saëns - Oratorio de Noël

Een intiem kerstwerk voor harp, orgel, strijkers en met vijf solisten, waarin Saint-Saëns duidelijk het voorbeeld van Mozart en Bach volgt. Het deel ‘Tecum Principium’ lijkt op het wereldberoemde ‘aquarium’ uit het Carnaval der Dieren.

Brahms – Geistliches Wiegenlied

Dit lied componeerde Brahms voor de geboorte van de zoon van violist Joseph Joachim. Het tedere lied wiegt op een 6/8 maat vredig heen en weer en start met het middeleeuwse kerslied ‘Joseph, lieber Joseph mein’.

Liszt – Christus

Franz Liszt wilde een episch oratorium schrijven over het leven van Christus. Twaalf jaar deed hij over dit werk, dat drie uur duurt. De enorme vocale en orkestrale bezetting zorgde ervoor dat het jaren duurde voordat de eerste volledige uitvoering plaatsvond.

Sibelius – Christmas Songs

Een collectie van vijf kerstliederen, die eerst gezongen werden in huiselijke sfeer door de familie Sibelius. Twee van deze liederen worden tot op heden regelmatig in Finland gezongen tijdens de feestdagen. 

Bartok – Romanian Christmas Carols

Bartok verzamelde voor de Eerste Wereldoorlog volksmuziek uit de regio Transylvianië. Hij kwam onder andere zogenaamde ‘colinde’ op het spoor, kersliederen die traditioneel gezongen werden door mannen die op kerstavond de deuren langs gingen. Bartok arrangeerde twintig van deze liederen voor piano. 

Playlist op Spotify

Luister naar deze nummers op Spotify.

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.